Sara Blom zat met medebewoners ‘gekooid’: ‘Mooie aanleiding voor een film’

Filmmaker en bewoner van het FENIX I-gebouw Sara Blom heeft vanaf de eerste lockdown in maart 2020 haar medebewoners een jaar lang gevolgd. Hier heeft ze vervolgens een documentaire van gemaakt onder de naam ‘Fenix gekooid: een community in lockdown’. De film gaat op woensdag 2 maart in première in bioscoop LantarenVenster.

De documentaire is een groepsportret van bewoners en ondernemers in het FENIX-I gebouw. Toen in maart 2020 de eerste lockdown werd aangekondigd moesten veel ondernemers en bewoners hun werk laten liggen. Al snel groeide er creatieve initiatieven in het gebouw.

Van vioolconcerten tot de uitverkoop van een net ingekochte wijnvooraad. “Het was voor mij een mooie aanleiding om mijn camera erbij te pakken”, vertelt Sara. “Ik was erg benieuwd naar hoe mensen met elkaar omgaan tijdens de lockdown.”

Bijzondere community
‘Fenix gekooid: een community in lockdown’ geeft een inkijk in een bijzondere community in Rotterdam. Chaos, stilte, veerkracht en creativiteit wisselen elkaar af terwijl de acht bewoners en ondernemers een weg proberen te vinden in de lockdown. “De kern is mensen van dichtbij meemaken”, vertelt Sara.

De documentaire gaat op woensdag 2 maart in première in LantarenVenster en daar is Sara erg blij mee. “De timing is erg goed, het lijkt erop dat we vooruit kunnen en achterom kunnen kijken. Daardoor is de film een vorm van reflectie. Dit maakt de documentaire extra waardevol.”

Nieuwe documentaire

Sara Blom houdt zich nu bezig met een familie-documentaire. Hiervoor onderzoekt ze wat haar eigen familie voor haar betekent. De familie-documentaire heeft dezelfde insteek als ‘Fenix gekooid’. “De familie-documentaire gaat ook over hoe mensen samenleven, alleen is het nu nog dichterbij huis”, vertelt Sara.