Schade en gevaar: Buurtbewoners Roseknoop trekken aan bel over verkeerssituaties Randweg

Krassen op de auto, eraf gereden spiegels, snelheidsovertredingen: het is slechts een greep uit de klachten van buurtbewoners van de Randweg. Vanwege de Roseknoop renovatie is hier de verkeersdrukte toegenomen. En dat komt de verkeersveiligheid weinig ten goede. Woensdagmiddag lieten buurtbewoners aan de gemeente zien wat zij dagelijks meemaken. “Bij onze buurman is al drie keer de spiegel eraf gereden”, vertelt een bewoner. 

Al wekenlang lopen de frustraties onder gebruikers van de Randweg flink op. Niet alleen wordt het alsmaar drukker, ook lijkt de veiligheid ver te zoeken. “De files in de straat lopen nu de spuigaten uit”, vertelt een van de bewoners. “Veel automobilisten zijn opgefokt, toeteren en besluiten vervolgens er maar een tweebaansweg van te maken, zo over het fietspad. Ik fiets hier dagelijks en ik ben al een paar keer bijna van mijn fiets gereden.”

Dat de gemeente lange tijd niet heeft ingegrepen, leidt tot onbegrip bij buurtbewoners. Tot aan dit moment op woensdagmiddag zeggen bewoners niets te hebben vernomen. “Van de gemeente hebben we helemaal niks gehoord. Ook de politie doet niks. Ze zijn niet eens een keer komen kijken! Meerdere bewoners hebben de overlast en de gevaarlijke situatie gemeld, maar er wordt letterlijk gezegd ‘we gaan niks doen’.” Ondertussen lopen de zorgen over de veiligheid toe. 

Toch meent de gemeente wel iets te hebben gedaan met de hulproepen vanuit de buurtbewoners. “Er zijn daar zeker al aanpassingen gedaan: afstellen van de verkeerslichten, aanpassen bewegwijzering en er zijn extra verkeerscamera’s geplaatst. Verkeerskundig kan er niet zo veel meer. Hier gaat het om houding en gedrag, liever gezegd huftergedrag.” Dat de Laan op Zuid eind oktober weer opengaat, is voor de gemeente reden om te verwachten dat het dan weer ‘normaal’ zal gaan. Maar de vraag is of de buurtbewoners het geduld hebben om daarop te wachten. 

Dit bericht is geschreven naar aanleiding van het gesprek van woensdag, op basis van een eerder persbericht van buurtbewoners en een reactie hierop vanuit de gemeente. De videoreportage over deze wandeling met de gemeente volgt waarschijnlijk op donderdagochtend.