Scholieren uit Rozenburg halen ruim 1200 elektronische apparaten op tijdens E-waste race

Leerlingen van tien Rotterdamse basisscholen hebben de afgelopen vier weken maar liefst 4672 elektronische apparaten opgehaald voor de E-waste race. De wedstrijd waarbij scholen in een regio strijden om zoveel mogelijk elektronisch afval op te halen, is in Rotterdam gewonnen door basisschool de Regenboog in Rozenburg.

Ruim 1200 elektronische apparaten hebben de scholieren uit Rozenburg in een maand tijd opgehaald. De leerlingen worden beloond met een een schoolreisje naar Science Museum Nemo en hebben een oorkonde van wethouder Arno Bonte gekregen. “Wij vinden het fantastisch, de kinderen waren hartstikke blij toen ze hoorde dat we hadden gewonnen”, vertelt Xandra Kosten, leerkracht van groep 7. Toch kwam deze winst niet helemaal als een verrassing. “We hadden de eerste twee weken een flinke voorsprong opgebouwd en die hebben we goed weten aan te houden. We zagen de winst dus al een beetje aankomen”, aldus de leerkracht.

De kinderen uit groep 6, 7 en 8 zamelden in de buurt zoveel mogelijk oude of kapotte elektronische apparaten in. Om meer aandacht te krijgen voor de race hebben de kinderen daarnaast posters gemaakt en opgehangen op drukke plekken zoals supermarkten. De meest ingezamelde producten zijn kabels, telefoons en overig klein elektronica zoals tosti-ijzers, computermuizen en stofzuigers.

Volgens Timmy de Vos, oprichter van de E-waste race, doet Rotterdam het redelijk goed, maar de resultaten lopen jaarlijks uiteen. “Wij doen dit project al meerdere jaren en we zien dat de resultaten erg kunnen verschillen. De ene keer wordt er onder de tienduizend kilo opgehaald, maar de andere keer meer dan twintigduizend kilo.” Het record ligt op dit moment op ruim 41.000 opgehaalde apparaten.