Schouwburgplein moet duurzamer, fietsvriendelijker en multicultureler worden

Het Schouwburgplein gaat op de schop. Het plein krijgt een complete make-over: zo moet het duurzamer, fietsvriendelijker en multicultureler worden. Omwonende Rotterdammers mogen meedenken over de herinrichting en voeren vandaag een online gesprek met de gemeente.

De reden om het Schouwburgplein aan te pakken is slijtage en een lekkend dak van de parkeergarage. Het hele plein wordt gelijk meegenomen bij de werkzaamheden. Het plan is om van het plein een geheel te maken. De terrassen liggen straks bijvoorbeeld op het plein en niet meer er naast. 

De gemeente wil dat het Schouwburgplein een (internationaal) voorbeeld wordt voor duurzame stadspleinen. Zo moet onder andere het regenwater dat op het plein valt hergebruikt worden. Ook moeten er meer bomen komen en moeten de auto’s juist verdwijnen. Alleen bestemmingsverkeer mag straks nog rondrijden. Een bewaakte fietsenstalling op de plaats van de parkeergarage met plek voor 700 tweewielers moet ervoor zorgen dat Rotterdammers die een bezoek brengen aan het plein, de fiets kunnen parkeren. 

Planning
We moeten nog wel even geduld hebben voordat we van het nieuwe plein kunnen genieten. De gemeente hoopt in 2022 een definitief ontwerp te hebben, nadat alle feedback van bewoners is meegenomen. Wil je meedenken over de herinrichting? Vul dan deze vragenlijst in.

De werkzaamheden aan het Schouwburgplein moeten in 2023 daadwerkelijk beginnen.