Scouts uit de hele wereld komen samen tijdens internationale conferentie in Rotterdam

Scouts uit ruim veertig landen zijn afgelopen week in Rotterdam samengekomen voor een internationale scoutingconferentie in De Doelen. Tijdens de conferentie, die wordt georganiseerd door de de wereldbonden van Scouting, wordt er niet alleen gekeken naar scouting in al haar facetten in Europa, maar ook een bezoek gebracht aan Rotterdamse scoutingverenigingen. Zo werden de buitenlandse scouts bij Scoutingvereniging Dorus Rijkers in Nesselande getrakteerd op een BBQ en een stukje zeilen.

“Zeilen is iets wat ze allemaal willen meemaken, dat zie je nooit.”, vertelt Jairo Schulz. Hij is al van jongs af aan waterscout is bij de vereniging in Nesselande. Zeilen is volgens Jairo iets typisch Nederlands, in andere landen wordt scouting vooral op het land beoefend.Jairo is inmiddels scout bij de Wilde Vaart, een tak van scouting die zich specialiseert in het zelfstandig varen. Hij neemt de buitenlandse collega’s tijdens hun bezoek aan Rotterdam dan ook graag op sleeptouw in één van de vele zeilbootjes die de vereniging rijk is.

Dat scouting een oubollig imago heeft vind Jairo onterecht: “Het is zoveel meer dan alleen rond een kampvuurtje zitten. We doen inderdaad wel traditionele scoutingdingen, maar het is veel meer dan dat. Het gaat vooral om de gezelligheid, verbintenissen en vriendschappen maken”. Over drie jaar moet de de volgende editie van de internationale scoutingconferentie plaatsvinden. Het is nog onbekend in welke stad scouts van over de hele wereld elkaar dan gaan ontmoeten.