Seksuele straatintimidatie voortaan strafbaar

Vanaf volgend jaar 1 januari 2018 is seksuele straatintimidatie strafbaar. Het gaat hier om uitlatingen of gedragingen waarmee vrouwen gehinderd, beledigd, gekwetst, bedreigd worden of beperkt in hun vrijheid. Denk hierbij aan sissen, schelden, naroepen, om seks vragen, achternalopen of in het nauw drijven van vrouwen.

Mocht je het toch nodig vinden om dergelijk ongepast gedrag te vertonen, dan kun je een boete krijgen van maximaal 4.100 euro of 3 maanden gevangenisstraf. Vanaf juli van dit jaar kun je al worden aangesproken door Rotterdamse handhavers en delen ze waarschuwingen uit aan plegers. “Seksuele straatintimidatie is onacceptabel. Iedereen hoort op straat, waar dan ook, zich veilig te voelen en iedereen moet veilig en ongehinderd over straat kunnen gaan,” aldus wethouder Joost Eerdmans.

Uit onderzoek uitgevoerd door de gemeente Rotterdam blijkt dat straatinitimidatie een groot probleem is. Meer dan tachtig procent van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar heeft hiermee te maken. Zozeer, dat een groot deel van de Rotterdamse vrouwen hun kleding aanpast en bepaalde delen van de stad vermijdt.
Doel van de voorgestelde aanpak is om de overlast aan te pakken en de bewustwording bij zowel slachtoffers, plegers als omstanders te vergroten. Er komt een speciale training voor alle professionals die met de handhaving te maken gaan krijgen. Er worden vier extra (undercover) boa’s (bijzondere opsporingsambtenaren) opgeleid die zich gaan toeleggen op de handhaving.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat