Sharida telt molshopen in IJsselmonde tijdens landelijk Mollenweekend

Elk jaar worden er in Nederland verschillende dieren in het land geteld, zoals vogels en bijen, maar dus ook mollen. Voor het eerst in Rotterdam worden er tijdens het Mollenweekend mollen geteld rondom het Energiehuis en Park de Twee Heuvels in IJsselmonde. Sharida is natuurliefhebber en -beschermer en doet ook mee aan het mollentelweekend. Het doel? meer te weten komen over de verspreiding van de mol.

‘‘Als je tussen februari en april veel molshopen ziet, dan betekent het dat ze op zoek zijn naar voedsel of de mannetjes zijn op zoek naar de vrouwtjes’’, vertelt Sharida Bhageloe van Natuurlijk Rotterdam, de organisator van het Mollenweekend. ‘‘Door de molshopen te tellen kunnen we landelijk zien hoe het met de mol gesteld is. Je loopt 25 meter en telt alle molshopen die je ziet. Dan loop je weer 25 meter door en dan doe je hetzelfde, zo tellen we de mollen’’, legt Sharida uit. 

Mollen graven gangen onder de grond en daarmee creëren ze een drainagesysteem voor als het te veel geregend heeft. Ook komt door de molshopen voedselrijke grond naar boven waardoor vogels en andere beesten hiervan profiteren. ‘‘De mol is belangrijk voor de biodiversiteit van Rotterdam’’, ziet Sharida.