Documentaire ‘Batya’ over vechten tegen het systeem woensdag 8 maart in première

Batya Brown uit Hoek van Holland is het levende bewijs van de desastreuze invloed van defecte overheidsinstanties. Mo’Movies maakte in samenwerking met OPEN Rotterdam de intieme documentaire Batya. In ‘Batya’ zien we de gevolgen van die bureaucratische overdaad en laat Batya zien hoe zij, ondanks alles, er het beste van maakt voor haar gezin. Te zien op 8 maart vanaf 18.15 uur op OPEN Rotterdam TV. Of kijk online wanneer het jou uitkomt via openrotterdam.nl/batya.

De toeslagenaffaire raakte Rotterdam niet iets harder dan de rest van Nederland. Maar wat het Nederland vooral liet zien is dat het systeem niet volmaakt is. En burgers slachtoffer kunnen worden door etnisch profileren. Toch staat deze ramp niet op zichzelf en vallen er vaker slachtoffers aan het Nederlandse systeem. Net als Batya Brown. Voor iemand die het nieuws rondom de toeslagenaffaire volgt is zij geen onbekende naam. Ze viel flauw toen de petitie aan de aan Tweede Kamer werd aangeboden. Ze is geadopteerd en daarmee lijkt voor haar een lange strijd met het Nederlandse systeem te zijn begonnen. Batya kreeg na haar adoptie niet meer dan een verblijfsvergunning.

Daarnaast wordt ze ook nog eens slachtoffer van de toeslagenaffaire. Maar, dat is niet wat de makers van Batya in deze documentaire willen laten zien. Door Batya te volgen laten ze de gevolgen van al deze beleidsbeslissingen zien. Gevolgen die niet alleen op haar van toepassing zijn, maar ook op haar vijf kinderen. De documentaire staat voor doorzettingsvermogen, liefde en hoop. Batya is niet alleen slachtoffer, ze is een vechter, een moeder en kunstenaar.

Batya is woensdag 8 maart vanaf 18.15u te zien bij op OPEN Rotterdam TV (Ziggo 36, KPN 1349). De film wordt elk uur herhaald. Ook op openrotterdam.nl zie je Batya vanaf dezelfde tijd.

Makers ‘Batya’
Makers Melissa Strangio en Mohammed Anouar maakten eerder de documentaire Rasha over de Nederlands-Arubaanse Rosliana die in 2015 in België werd veroordeeld als de eerste vrouwelijke ISIS-rekruteerder. Ze is inmiddels niet meer radicaal in haar geloof en probeert als ‘Rasha’ haar leven weer op te pakken. Maar de veroordeling en trauma’s uit haar verleden spelen haar parten. Rasha won op het Playa Film Festival op Aruba de publieksprijs voor beste korte documentaire.