Showworstelaars laten elkaar alle hoeken van de ring zien in Hoek van Holland

Dutch Pro Wrestling is een evenement in Hoek van Holland waar professionele worstelaars elkaar alle hoeken van de ring laten zien. Er wordt wel eens gezegd dat het allemaal nep is, maar dat woord gebruiken ze liever niet binnen de sport. “Ik wil iedereen uitdagen om een keer op die touwen te klimmen, een salto te maken en op je rug op die mat te vallen en dan zeggen hoe nep dat is.”

Worstelaar Piet er vandoor met de vrouw van Jan
Richard is één van de scheidsrechters bij het worstelevenement en legt graag uit wat showworstelen is: “Als ik zeg dat worstelaar Jan tegen worstelaar Piet gaat dan denk je ‘nou ’t zal mij boeien’, maar als ik zeg Jan en Piet waren beste vrienden en nu is Piet er vandoor met de vrouw van Jan en vanavond gaan ze uitvechten hoe dat zit, dan wordt het een stuk interessanter.”

Hoe het begon bij Max Damon
Max Damon, dat is de worstelnaam van Mustafa, worstelt al tweeëntwintig jaar. Het begon allemaal toen hij met zijn ouders op tv naar showworstelen keek. Vervolgens kreeg hij vrienden op school die dat ook keken: “Toen we een keer gymlessen kregen op van die dikke matten. Toen zijn we het zelf gaan proberen. Dan denk je: ‘Hee, we zijn hetzelfde als die gasten op tv’.”

Worstelen is er om je te vermaken
Van het woordje ‘nep’ houden ze niet binnen het showworstelen: “Wat is niet echt?” zegt scheidsrechter Richard. “Als ze elkaar optillen gaan ze omhoog, als ze neervallen gaan ze neer. Dat er een show bij is dat weet iedereen, maar het worstelen is er niet om je in maling te nemen. Worstelen is er om je te vermaken.”

Gevaarlijke sport
“De jongens moeten echt getraind zijn”, vertelt Richard. “Ze kunnen wat kneuzen, ze kunnen wat breken, ze kunnen doodgaan.” Mustafa heeft ook al een aardige lijst aan blessures die hij in de loop der jaren heeft opgelopen: “Ik heb weleens een heup uit de kom gehad, twee keer m’n trommelvlies gescheurd, een gekneusde schouder en een rug spierblessure opgelopen”, maar ondanks de pijn blijft Max de sport erg leuk vinden.