‘‘Single zijn hoef je niet te fiksen, dat moet je vieren’’

In Rotterdam is één op de vier mensen vrijgezel. Rotterdamse Frances schreef een boek over haar belevenissen als vrijgezel en haar periode als single vrouw in Londen. Op vrijdag 28 oktober presenteerde ze haar boek in Bird, tegelijkertijd met haar 40ste verjaardag.

‘‘Eigenlijk is het single leven in Rotterdam hartstikke leuk, je moet er wel zelf iets van maken’’, vertelt Frances. ‘‘Het leukste aan single zijn is dat je alle tijd en vrijheid om te doen en laten wat je wil. Soms kan je je ook te pletter vervelen, maar op die manier heb ik wel mijn boek geschreven’’.

In het boek van Frances komen verhalen terug van haar tijd in Londen. Ze was 35 toen ze emigreerde, omdat ze merkte dat steeds meer vriendinnen verhuisden uit Rotterdam om samen te gaan wonen. ‘‘Toen dacht ik wat moet ik hier nog? Een goede vriend, Stuart uit Londen, vroeg waarom ik niet even in Londen wilde wonen. Zolang ik nog vrijgezel ben kon het nog, dus ben ik gegaan!’’, zegt Frances.

Stukje uit het boek:
“Dat het nog altijd de heersende norm is om in een relatie te zitten, wil natuurlijk niet zeggen dat het ook het normaal is. We zijn zo geconditioneerd dat vrijgezellen nog altijd moeten verantwoorden waarom ze alleen zijn, maar niemand bevraagt stelletjes waarom zij ‘nog steeds’ een relatie hebben. Waarom een uitbundig feest bij 50 jaar huwelijk, maar schuld en schaamte als je ‘al tien jaar’ vrijgezel bent?

Oké, ik moet als vrijgezel dus meer betalen voor het dumpen van mijn vuilniszakken dan mijn gesettelde medemens. Ik kan geen huis kopen en vis naast het net als het gaat om alle belastingvoordeeltjes die fiscaal partners genieten. Als ik de liefde als een verdienmodel zou zien, zou ik nu als de sodemieter mijn datingapps van stal moeten halen en mezelf een kromme duim moeten swipen. Maar dat doen we niet. Single zijn hoef je niet te fixen. Dat moet je vieren!”