Helaas: vanwege gedwongen bezuinigingen moet HipHop In Je Smoel (HIJS) voortaan de educatie- en street art-activiteiten laten liggen. HIJS gaat zich volledig richten op hun ‘kernactiviteit’: hun online platform voor hiphopcultuur. Gelukkig verliest Rotterdam niet helemaal de toegang tot educatieve hiphop-activiteiten, want Skateland Rotterdam neemt deze vanaf heden over, onder de naam Streetmasters.
“Tuurlijk, het is hartstikke zuur dat het moet”, begint Dave Van Der Heijden, directeur van HIJS. Maar nu de cijfers van HIJS er anders uitzien, nadat het online hiphopplatform sinds vorig jaar moet draaien zonder de volledige subsidie, moest er gezocht worden naar een oplossing. “We kunnen niet alles blijven doen.” En dus besluit HIJS zich volledig in te zetten op hun online platform: “Artiesten een podium geven en content maken over wat er allemaal aan de hand is in de Rotterdamse hiphopscene.”
Maar één van de andere kernwaarden van HIJS is ook het verzorgen van educatieve hiphop-activiteiten. “Het is superbelangrijk om alles wat we al die jaren hebben opgebouwd te behouden. We waren al regelmatig bij Skateland te vinden, dus we hebben de koppen bij elkaar gestoken en een plan gemaakt, waar nu deze mooie samenwerking uit is voortgekomen.”
Skateland neemt de regie
Vanaf deze week vinden daarom de educatieve hiphop en street art-activiteiten plaats bij en onder de regie van Skateland. Een nieuwe stap waar Skateland “ontzettend tevreden” mee is. Zo vertelt een woordvoerder van één van de grootste indoor skateparken van Europa: “We hebben vaker samengewerkt met HIJS, maar nu komt de regie wel echt bij ons te liggen. Dat biedt heel veel kansen, maar is ook heel spannend.”
Spannend vindt Van Der Heijden het ook. Maar de directeur is vooral heel blij dat HIJS op deze manier door kan gaan. “Je wil ook gewoon vooruit. Het belangrijkste is dat de doelgroep gediend blijft worden en dat gebeurt op deze manier. Op een fantastische plek in Feijenoord.”
Street culture
Het programma dat Skateland gaat aanbieden is grotendeels hetzelfde als wat HIJS aanbood. “Er zijn allerlei soorten Urban Sports te beoefenen, zoals skateboarden en freerunning, maar we hebben ook dingen die inherent zijn aan street culture, zoals theater, zang en streetart muziek.” Ook heeft Skateland een 3×3-basketbalveld, waardoor Rotterdamse jongeren nu ook een potje kunnen basketballen.
Beide partijen kijken, ondanks de aanleiding van de samenwerking, positief naar de toekomst. “De samenwerking is een mooi voorbeeld van, van iets negatiefs (het wegvallen van de subsidie) iets positiefs maken”, vindt Van der Heijden.
Streetmasters
In Rotterdam vond zaterdag 4 januari een straatcultuur evenement plaats: Streetmasters in Skateland. Jong talent en gerenommeerde streetmasters kwamen samen om jongeren te inspireren met workshops en talks over skateboarden, breakdance, BMX, streetart, spokenword en beats maken.