Slachtoffers bombardement op Rotterdam uit de anonimiteit

De totale verwoesting van het Rotterdamse stadshart, op 14 mei 1940, maakte het voor een groot deel onmogelijk om slachtoffers te identificeren. Na een grootschalig onderzoek van Stadsarchief Rotterdam en Stichting Voorouder in het afgelopen jaar komen nu de namen én de verhalen van die gevallenen naar boven.

Een achtergelaten zoontje in een kinderwagen, waarvan de ouders na het bombardement niks meer terug kunnen vinden. Dertien Rotterdammers die dachten veilig te zijn in een schuilkelder in de De Savornin Lohmanlaan waar precies een bom op viel. Een broodbezorger die op net die dag zijn zoon meeneemt naar de broodfabriek die gebombardeerd werd. Het zijn maar drie van de vele verhalen die zijn achterhaald door onderzoek van het Stadsarchief en Stichting Voorouder.

Directe aanleiding voor het onderzoek was de vraag van Harold Schorren, predikant van de Laurenskerk, om tien namen te achterhalen van slachtoffers om te gebruiken in een lezing door kinderen. Voor het stadsarchief was het meteen een reden om alle slachtoffers te achterhalen en te verifiëren, waar dat mogelijk was. Met inzet van nieuwe onderzoekstechnieken en een oproep aan nabestaanden om informatie en archiefmateriaal te leveren, lukte het om een namenlijst op te stellen van ruim 1100 burgers en militairen die omkwamen tijdens het bombardement.

Op zaterdagochtend 14 mei 2022 worden de namen van 800 slachtoffers die omkwamen bij het bombardement in 1940 voorgelezen in de Laurenskerk. Op de Facebookpagina van OPEN Rotterdam zie je hiervan het live-verslag. Zaterdag zijn er meer plechtigheden, evenementen en activiteiten waarbij het bombardement herdacht wordt. Hier vind je een overzicht.