Slavernijmonument enkele dagen na Keti Koti herdenking beklad: ‘Er is zelfs tegenaan geplast’

Het Rotterdamse Slavernijmonument aan de Lloydpier is beklad met graffiti. Dit werd maandagochtend opgemerkt. Afgelopen vrijdag 30 juni vond op deze plek de Keti Koti herdenking plaats waar er stil werd gestaan bij 150 jaar afschaffing van de slavernij. Carlos Gonçalves, voorzitter Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst en Peggy Wijntuin, initiatiefnemer van het Slavernijmonument spreken beiden van asociaal gedrag. Het monument wordt gereinigd door de gemeente.

Rijnmond verslaggever Tenny Tenzer deelt maandagochtend een foto waarop te zien is dat het Slavernijmonument is beklad. Op de foto de tekst: “Wie zijn deze guys?” Carlos Gonçalves vraagt zich precies hetzelfde af: “Ik dacht in eerste instantie: wie doet nou zoiets in een stad als Rotterdam?” Wij spreken hem voor het Slavernijmonument. “Er is zelf tegenaan geplast!”, zo wijst hij naar het monument.

Peggy Wijntuin hoort het nieuws voor het eerst telefonisch van OPEN Rotterdam. Haar telefoon is op dit moment stuk en hierdoor is zij niet online. “Ik had hier nog niks over gehoord, maar wat is dit ziek zeg”, reageert Wijntuin geschrokken. Peggy Wijntuin is oud-raadslid in Rotterdam en diende eerder een motie in om het koloniale verleden van Rotterdam te onderzoeken. Ook was ze één van de initiatiefnemers van het slavernijmonument. “Ik snap niet dat mensen hun frustratie moeten uiten op een voorwerp. Ga gewoon een volwassen gesprek aan. Zo gaat dat in een democratische samenleving. Dit is dierlijk gedrag!”

Gonçalves zegt dat er helaas weinig aan te doen is: ‘Ik denk niet dat je dit in de toekomst kan tegenhouden. Ik zal hier de komende tijd wel vaker langs lopen en ik hoop dat meerdere mensen dit gaan doen. Om zo met z’n allen een oogje in het zeil te kunnen houden.” Hij vertelt dat het Scheepvaart en Transport College normaal ook goed op het monument let, maar dat dit vannacht niet mogelijk was.

Eindhoven & Vlissingen
Niet alleen in Rotterdam was het raak. Ook in Eindhoven en Vlissingen zijn er gelijksoortige voorvallen geweest. Zo is het tijdelijke Keti Koti monument in Eindhoven vernield en is het Slavernijmonument in Vlissingen ook beklad. “Droevige droeftoeters die dit doen, maar die mensen zijn er ook. Het is altijd een soort kopieergedrag helaas”, aldus Gonçalves. Het monument is inmiddels gereinigd. Gonçalves en Wijntuin hopen dat het niet meer gebeurt.