Sloop oude boerderij inspireert kunstenaars: ‘Dit was echt het begin van Kralingen’

Aanstaande zondag, in het Pompgebouw in De Esch, is de opening van een bijzondere expositie: ‘Kralingeroord in Beeld’. De expositie gaat over de polder in de wijk die, na het aanleggen van de Brienenoordbrug en het uitbreiden van de wijk, steeds meer van zijn originele bebouwing kwijtraakt.

Voornamelijk de oude boerderijen worden gesloopt. Ook de Voorhoeve van Muyden, een van de laatste boerderijen die nog in deze polder staat, moet er binnenkort aan geloven.
Dik Vuik, zelf woonachtig in Kralingen, heeft samen met de bewonersorganisatie geprobeerd de sloop van de de boerderij te voorkomen, maar dat is helaas niet gelukt.

Meest geschilderde boerderij
“Eind vorig jaar, in december, kregen we een brief van wethouder Kasmi dat het uitbreiden van de naastgelegen Van Ghent kazerne voorrang kreeg.” Een slechte zaak, volgens Dik, want de boerderij is een belangrijk stuk geschiedenis: “Dit was in de Middeleeuwen de eerste bebouwing in Kralingeroord, echt het begin van Kralingen. Het is zo zonde dat dat verloren gaat.”

De sloop van de boerderij is dan ook de aanleiding voor dit kunst- en geschiedenis-project. Dik heeft zich, samen met diverse, Rotterdamse kunstenaars ingezet om de boerderij te eren. “Mensen moeten leren over dit stukje geschiedenis van Kralingen.” Naast zijn lezing, waarin hij uitgebreid op deze geschiedenis ingaat, heeft een grote groep kunstenaars de boerderij op verschillende manieren vastgelegd. Deze kunstwerken zijn vanaf 2 juli, uiteraard in Kralingen, te zien.