Smullen met Hubert – de weg naar ondernemen

Hubert Trinidad is als televisiekok een fenomeen in Rotterdam. Hij maakt al 12 jaar televisie en betekent als vrijwilliger ontzettend veel voor de stad, in het bijzonder de wijk Feijenoord. Hij heeft een droom: hij wil zijn eigen restaurant beginnen. Maar hij heeft een uitkering. Wat nu?

In deze serie van 6 afleveringen van Smullen met Hubert leren we de mens achter de kok kennen en volgen we Hubert in de stappen die hij zet om dichter bij zijn droom te komen. Aan de hand van dit proces van Hubert laten we zien hoe het in zijn werk gaat om vanuit een bijstandsituatie zelfstandig ondernemer te worden. Wat moet hij onderzoeken en weten over zichzelf? Hoe gaat hij om met het risico dat hij zijn huur niet meer kan betalen, of zijn uitkering kwijt raakt? Hij zoekt hulp bij Regionaal Bureau Zelfstandigen en krijgt vandaaruit intensieve coaching en training in het zogeheten starterstraject.

Iedere uitzending wordt gelardeerd met fragmenten uit Hubert’s rijke televisieverleden. Daarnaast presenteert Hubert in elke aflevering de bereiding van een lekker ‘ Smullen met Hubert’ –hapje.

De herhalingen van ‘Smullen met Hubert – de weg naar ondernemen’ zijn elke woensdagavond vanaf 1830 te zien op OPEN Rotterdam.

Afleveringen
 
Aflevering 1
Kennismaking en voorbereiding
De eerste aflevering gaat over de kennismaking met Hubert Trinidad en zijn droom. Verder bereidt hij zich voor op het traject door advies te vragen van een collega-horecaondernemer. Arjan Cok en Rob Gringhuis van RBZ zijn kort aan het woord om uit te leggen wat het starten van een onderneming inhoudt en wat RBZ daarin kan betekenen. Hubert vult de ondernemersscan (ondernemerscompetentietest) in die hij bij de voorlichtingsbijeenkomst van RBZ heeft gekregen, om te laten beoordelen of hij in aanmerking komt voor het starterstraject. 
Hubert’s hapje van de week: krabsalade gerold in witbrood. 

Aflevering 2
Intakegesprek starterstraject
In het intakegesprek met Arjan Cok licht Hubert zijn ondernemersplan toe. Arjan licht de mogelijkheden en onmogelijkheden toe. Vooral de horeca branche en de financiering komen aan bod. Hubert wordt uitgenodigd om deel te nemen aan het starterstraject RBZ. Rob Gringhuis vertelt in het algemeen over starters, over de combinatie van ondernemen met loondienst, en over de horeca-branche.
Hubert’s hapje van de week: Flensjes gevuld met tonijnsalade

Aflevering 3
Het onderzoek
Wat moet je onderzoeken en waar moet je op letten bij het starten van een onderneming Arjan Cok van RBZ geeft hier een inleiding over. Verder vraagt Hubert advies aan een collega. De 6 p’s komen aan bod. Arjan geeft zijn visie op Hubert’s droom naar aanleiding van de resultaten van de competentietest. Arjan geeft suggesties voor het komen tot een degelijk ondernemersplan, dat ook een soort levensonderzoek is.
Hubert doet verslag van zijn bevindingen van de eerste workshop en maakt een start met zijn huiswerk. Hij heeft zijn droom inmiddels iets bijgesteld en licht een zijn nieuwe ideeen toe. Hij gaat in gesprek met Fouad Akka van Stichting DOCK Feijenoord om te kijken of hij daar deeltijd in loondienst kan gaan werken voor het project thuiskoks, naast het ondernemen.
Hubert’s hapje van de week: picabal (gehaktbal in pikante saus)

Aflevering 4
Wat heb je nodig om te starten? En wie is Hubert?
Hubert krijgt les in boekhouding. Thomas Koorndijk geeft les over de financiele kant van de zaak. Wat heb je nodig om een bedrijf te starten? Hubert haalt herinneringen op met een schoolvriend, Grancy. Hij gaat op bezoek bij een vriendin aan wie hij zijn plannen toelicht. Hubert vertelt over zijn achtergrond en zijn ouders. Hubert als opbouwwerker. Hubert’s zoon vertelt over Hubert, met name over wat hij betekent voor de wijk. Hubert gaat in gesprek met de manager participatie van Stichting DOCK, Roderik Dubbeld over de mogelijkheden van loondienst. Ook hier krijgt hij weer nuttige adviezen. Hubert’s hapje van de week: Antilliaans pasteitje met rundvlees

Aflevering 5
De sigarendoos en de ontdekking 
Hubert maakt een taakstellende omzetberekening (‘de sigarendoos’) met hulp van de Hogeschool Rotterdam en komt tot een ontdekking die hem emotioneert. Hij gaat hierover in gesprek met zijn starterscoach, Arjan Cok. Opnieuw moet Hubert zijn plannen bijstellen. Arjan bereidt Hubert voor op de ‘ pitch.’ Verder zien we Hubert actief in de Afrikaanderwijk met een groep vrijwilligers van Zuiderlingen. 
Hubert’s hapje van de week: garnalen met mango gerold in noodles

Aflevering 6
De start als ondernemer
Afsluitend gesprek met Arjan Cok, waarin Hubert zijn bijgestelde ondernemersplannen toelicht. Hij kiest voor het hybride ondernemerschap. Hubert schrijft zich in voor de kamer van koophandel en heeft zijn eerste betaalde opdracht: een kookworkshop op het Afrikaanderplein. Tot slot blikt Hubert terug op het traject en kijkt hij vooruit naar zijn toekomst vanuit educatieve tuin De Enk. Hubert’s hapje van de week: kaasbal