‘Snoephuisje’ in Liskwartier verwijderd door Stedin: “Het was de blikvanger van de buurt”

Het elektriciteitshuisje van Stedin op de Bergselaan in Rotterdam-Noord is deze week na jaren weggehaald. Niet alle bewoners in het Liskwartier zijn daar blij mee. Het weggehaalde huisje was namelijk een blikvanger in de wijk, zegt wijkraadslid Karin Padmos, omdat het als snoephuisje versierd was.

Foto’s van Karin Padmos.

Het wijkraadslid van het Liskwartier vindt het bovendien jammer dat Stedin de buurt niet heeft verteld dat ze het huisje weg zouden halen. “Het was een echte ‘eyecatcher’. Nu, zonder dat wij het wisten, ligt er ineens een groot gat op de plek waar het huisje stond. Daardoor is de grond eromheen ook vernield.”

Sentimentele waarde
Het ‘snoephuisje’ is inmiddels vervangen door een veel kleinere kast, maar verschillende bewoners zien maar wat graag hun geliefde transformatorhuis terug. “Ook al vindt de ene buurtbewoner het mooier dan de ander, het huisje blijft voor veel mensen een sentimentele waarde hebben”, aldus Padmos.

Een woordvoerster van Stedin weet niet of er met buurtbewoners is gecommuniceerd over het weghalen van het huisje. “Dat zijn we nog aan het uitzoeken.” Ze snapt dat sommige bewoners verdrietig zijn nu het huisje er niet meer staat. “Het was natuurlijk een erg leuke toevoeging aan de buurt.” 

Toch kon Stedin niet anders dan het huisje weghalen, aldus de woordvoerster. Ze verwijst naar de afspraken met de gemeente. “De huisjes nemen kostbare ruimte in beslag en moeten onderhouden worden, wat ook met gemeenschapsgeld wordt betaald. Daarom is afgesproken: als transformatorhuisjes geen functie meer hebben, moeten we ze weghalen, hoe leuk ze ook zijn beschilderd.”