Sophie van der Zee genomineerd voor Wetenschapstalent award voor baanbrekende leugendetector

Sophie van der Zee en Ronald Poppe doen onderzoek naar leugendetectie. Ze gebruiken technologie uit Hollywood om te kunnen bepalen of iemand liegt of niet.

Iedereen kent de klassieke leugendetector waarbij iemand aan een apparaat vast zit die fysiologische activiteiten meet, maar er is nu een nieuwe soort leugendetector. Sophie van der Zee en haar man Ronald Poppe werken met Hollywood-technologie om te achterhalen of iemand liegt of niet. Al jaren gebruikt Hollywood motion capture om films zoals Avatar te maken. Met de motion capture leugendetector worden de bewegingen van personen in beeld gebracht waardoor je kunt vertellen of iemand liegt. Op de computer kun je zien op welk moment iemand meer gaat bewegen. Als iemand meer gaat bewegen, betekent dat vaak dat iemand liegt. Sophie heeft veel geleerd van haar onderzoek, maar zelf is ze geen goede leugendetector: “Dat is één van de belangrijkste lessen in leugendetectie dat mensen er eigenlijk niet zo goed in zijn”.

Op 31 mei wordt in Tivoli Vredenburg in Utrecht de New Scientist Wetenschapstalent 2018 uitgereikt. Sophie is door haar onderzoek genomineerd voor deze prijs.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter