De laatste weken van het jaar staan voor Rotterdammers in De Esch en de Veranda in het teken van een brug. Niet de Erasmus- of Willemsbrug, maar een mogelijke nieuwe brug tussen De Veranda en De Esch. Dat idee voor een nieuwe verbinding over het water tussen Noord en Zuid, is deel van de plannen die de gemeente heeft om de oostkant van de stad verder te ontwikkelen. Maar of dat een brug moet worden, daar zijn de meningen behoorlijk over verdeeld…
Bewoners in De Esch zijn al jaren met de gemeente in gesprek over de plannen. Veel van hen maken zich zorgen; niet over een nieuwe oeververbinding, maar wel over een mogelijke brug. Ze denken dat een brug gaat zorgen voor geluidsoverlast en luchtvervuiling. Ook zijn ze er niet blij mee dat er een stuk van het natuurgebied in de polder moet verdwijnen om een brug te plaatsen op het punt dat nu wordt voorgesteld.
Tegenstrijdig
Het huidige college heeft in het regeringsakkoord gezegd dat ze helemaal niet in gingen zetten op een brug om de twee oevers te verbinden en dat de voorkeur zelfs uitging naar een metroverbinding. Maar verantwoordelijk wethouder Vincent Karremans heeft het inmiddels alleen nog maar over de brug. Dat komt deels doordat het Rijk geld toe heeft gezegd als er een brug wordt gebouwd.
De beslissing of de oeververbinding een brug wordt is nog niet definitief. Donderdag 21 december, wordt er in de gemeenteraad gestemd over de plannen. Worden de plannen goedgekeurd, dan gaat het college verder met het onderzoeken van de mogelijkheden voor een brug. Want ondanks dat het alleen nog maar over een brug gaat, is het nog niet duidelijk of dat technisch gezien eigenlijk wel haalbaar is.
Lessen Feyenoord City
Stichting Cralingheroort is al sinds het begin betrokken bij het participatietraject over de nieuwe oeververbinding. En de stichting maakt zich zorgen. Ze zijn bang dat een brug, los van het verdwijnen van een deel van het natuurgebied, voor heel veel overlast gaat zorgen in de wijk. Ook vinden ze de beslissing ondoordacht. Volgens hen heeft de gemeente nog helemaal niet goed uitgezocht of een brug überhaupt technisch gezien wel haalbaar is.
Marijke Mulder, van de Raad voor Tegenspraak, ziet ook risico’s. Ze ziet overeenkomsten tussen de situatie rondom de nieuwe oeververbinding en het plan van Feyenoord City. “Ik vind het een niet goed afgewogen besluit. Tegenspraak wordt niet goed meegenomen. Ze zetten alles in op de stadsbrug, terwijl er eigenlijk best wel veel waarschuwingen worden gegeven door burgers, maar ook door DCMR, dat de slagingskans niet zo heel groot is.”
Benieuwd hoe het precies zit? Wij hebben dat in de explainer uitgelegd.
Ook hebben we wethouder Karremans vragen gesteld. Je kunt hier zijn volledige reactie lezen.