Spraakmakend Rotterdam: de geschiedenis van de Willemsbrug, de eerste brug over de Maas

Onze taal wemelt van zegswijzen en uitdrukkingen, die wij dagelijks horen en lezen zonder dat we de oorspronkelijke betekenis kennen. In de podcast Spraakmakend Rotterdam maken we een denkbeeldige wandeling langs acht Rotterdamse monumenten aan de hand van acht uitdrukkingen uit de Rotterdamse stadstaal. Stadsgids Herco Kruik vertelt.

Tekst gaat verder onder de podcast

Aflevering 2: ‘Hij mot oom zeggen tegen de Willemsbrug en tante tegen het Poortgebouw’
De uitspraak ‘Hij mot oom zeggen tegen de Willemsbrug en tante tegen het Poortgebouw’ slaat op oude, rasechte Rotterdammers die hier al hun hele leven wonen. De Willemsbrug was de eerste brug over de Maas en opende in 1878. Heel Nederland moest via Rotterdam rijden als ze van Noord naar Zuid wilden, en andersom. De Brug werd vernoemd naar Koning Willem III.

Het Poortgebouw staat aan de overkant van de Willemsbrug en was het hoofdkantoor van de Rotterdamse Handelsvereniging. Hij staat er sinds 1879. Het speelde een belangrijke rol in de havenontwikkeling van de stad. Het heeft door de jaren heen verschillende functies gehad en werd uiteindelijk een symbool van culturele en sociale initiatieven.