Stad van Licht

Op 13 mei om 18.30 uur, aan de vooravond van de herdenking van het Duitse bombardement dat 75 jaar geleden het centrum van de stad Rotterdam verwoestte, heeft OPEN Rotterdam de tvpremière van de bijzondere film ‘Stad van licht’. Het is een documentaire over de oude Bijenkorf van Rotterdam, ontworpen door de beroemde architect Willem Marinus Dudok. ‘Stad van licht’ brengt de oude Bijenkorf van Dudok weer tot leven. Bekijk de documentaire hier.

Het gebouw werd in 1930 geopend en was het grootste en modernste warenhuis van Europa. Een sprookjespaleis van glas en steen, vol luxe producten uit de hele wereld. Heel Rotterdam en omgeving liep uit om zich te vergapen aan zoveel luxe en schoonheid. Maar in mei 1940, amper 10 jaar na de feestelijke opening, werd het gebouw grotendeels verwoest door het Duitse bombardement. Het warenhuis werd in de oorlog nog gedeeltelijk opgelapt, maar midden jaren vijftig werd het afgebroken. Verderop aan de Coolsingel verrees een nieuwe Bijenkorf en Dudoks oude meesterwerk raakte in de vergetelheid. Alleen oude Rotterdammers en een handjevol architectuurliefhebbers kennen het sjieke warenhuis uit 1930 nog. De documentaire ‘Stad van licht’ brengt Dudoks Bijenkorf weer tot leven met unieke filmbeelden, prachtige foto’s en mooie verhalen.

Documentairemaker Peter Veenendaal: passie voor Dudok

De documentaire is gemaakt door de Hilversumse journalist Peter Veenendaal. “Ik ben een enorme bewonderaar van het werk van Dudok. Hier in Hilversum, waar Dudok stadsarchitect was, is zóveel moois te zien. Het Raadhuis trekt nog steeds duizenden bezoekers uit de hele wereld. Ik vond het Raadhuis net als de meeste liefhebbers het mooiste bouwwerk van Dudok. Tot ik ooit een foto zag van Dudoks oude Bijenkorf in Rotterdam. Ik kende het niet. Maar toen ik het zag was ik meteen verkocht. Wat een schitterend gebouw. Ik vind het Dudoks mooiste werk.” 

Enorme beeldencollectie van Jan Sluijter
Toen Veenendaal via internet stuitte op de foto’s van Rotterdammer Jan Sluijter, die een unieke beeldcollectie over de oude Bijenkorf heeft verzameld, ontstond het idee van een documentaire om het vergeten meesterwerk van Dudok weer tot leven te wekken. Hij dook in de archieven en vond – 85 jaar na de opening – nog verrassend veel en onbekend filmmateriaal van het warenhuis. Samen met de foto’s van Sluijter, de uitleg van Dudok-kenner Herman van Bergeijk en de persoonlijke ervaringen van de 97-jarige oud-medewerker Gerrit van Weelderen reconstrueerde Veenendaal het verhaal over de vergeten Bijenkorf van Dudok. “Wat me het meeste plezier doet, is dat het gebouw nu toch nog een soort nieuw leven krijgt, op tv en internet. Het is niet helemaal verloren gegaan”, aldus Veenendaal. “Rotterdam heeft een klein, verloren stukje van zijn prachtige geschiedenis terug. En Dudok ook.” 

‘Stad van licht’ wordt uitgezonden op 13 mei om 18.30 uur door OPEN Rotterdam, precies 75 jaar na het Duitse bombardement, dat de Bijenkorf van Dudok grotendeels verwoestte.