Stadsbeheer maakt zich klaar voor gladde wegen in Rotterdam

De zon schijnt soms en de regen bevriest nog niet, maar stadsbeheer is maakt zich al klaar voor gladheidsbestrijding komende winter. De medewerkers die normaal de straten vegen en afval ophalen worden klaargestoomd voor nachtelijke strooiwerkzaamheden met een opfriscursus in de Spaanse Polder, een van de twee steunpunten in Rotterdam.

“Dit doen we een keer per jaar” zegt Willem Bouwmeester, projectleider stedelijke gladheidsbestrijding, “de medewerkers hebben een jaar andere werkzaamheden gedaan, dus het is even omschakelen naar wintermodus”. De opfriscursus begint met een presentatie over een aantal praktische veranderingen binnen het werk, waarna de medewerkers aan de slag gaan met het ombouwen van schoonmaakvoertuigen tot strooiwagens.

“De mensen die overdag het vuil ophalen zitten op de grote strooiwagens en de medewerkers die de straat vegen en de korven legen doen de fietspadroutes,” zegt Bouwmeester, “dat zijn dus de zelfde mensen met dezelfde voertuigen, alleen dan in een andere opbouw”. De bakken die achterop veegwagens zitten kunnen met een takelsysteem eraf getild worden, waarna de strooi-installatie op het lege chassis kan worden bevestigd.

In eerdere jaren kwam het wel eens voor dat de voorraad strooizout opraakte. Dat kan op dit moment veel minder snel gebeuren. Bij de steunlocatie in de Spaanse Polder kan twee miljoen kilo zout opgeslagen worden, en in een tweede locatie op Zuid nog eens anderhalf miljoen kilo. “Wij maken ook ons eigen pekelwater zodat we minder zout hoeven gebruiken”, zegt Bouwmeester, “we gebruiken daarvoor water uit de Schie.” Mocht het dan toch heel hard gaan, dan zijn er goede contracten opgesteld met leveranciers uit Duitsland, zodat de zoutvoorraad snel kan worden aangevuld.

“Het is voor niemand leuk als het sneeuwt, “zegt Bouwmeester, “maar voor ons is het toch elke keer een uitdaging om de wegen goed begaanbaar te houden voor de Rotterdammers.” In 3,5 uur tijd kan het team van 90 man sterk 1.600 kilometer wegdek gezout hebben.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat