Stadsboerderij zorgt voor haar wijkbewoners

Het is de tuin van de wijk en iedereen kan er terecht. Het project Kruisheren Met Zuid is een stadsboerderij waar bewoners, jongeren, ouderen maar ook psychiatrische patiënten of visueel beperkten terecht kunnen voor leuke dingen.
“Toen ik twintig jaar geleden hier naartoe kwam vanuit Brabant, merkte ik dat niet veel mensen buiten kwamen. Dat is best stads. En kinderen denken bij melk dat het uit een pak komt”, zo denkt Marij de Ronde terug aan waarom ze ooit begon aan het werk dat ze nu doet. Ze heeft een knuffelboerderij voor ‘eigenlijk iedereen’ en vooral ook om kinderen wat bij te brengen. “Dat melk bijvoorbeeld eerst nog ergens anders vandaan komt dan alleen maar uit het pak”, grapt ze.

De boerderij beslaat anderhalf hectare grond waarop verschillende dieren verblijven. Die grond is opgedeeld in veertig tuinen van ongeveer dertig vierkante meter. Voor ieder wat wils dus. Alleen hoef je er niet te zijn, want er zijn ook kippen, geiten, schapen en konijnen in de knuffelboerderij. “Het is een stukje Brabantse gezelligheid met een Rotterdamse ondertoon”, besluit ze.