Stadsherstel Rotterdam nieuwe eigenaar Dubbelde Palmboom en Zakkendragershuisje

Deze week tekenden Gemeente Rotterdam en Stadsherstel Historisch Rotterdam de koopovereenkomst van twee bijzondere rijksmonumenten: het Zakkendragershuisje uit 1653 en de Dubbelde Palmboom uit 1825. 
Door de verkoop aan Stadsherstel borgt de gemeente het duurzaam in stand houden van dit historische erfgoed in Delfshaven. Naast de restauratie zal Stadsherstel investeren in het publiek toegankelijk maken van beide panden zodat Rotterdammers en bezoekers van de stad dit bijzondere stukje erfgoed van binnen en buiten kunnen ervaren.

Het Zakkendragershuisje herinnert aan de tijd dat zakkendragers de lading van de binnenvarende schepen aan wal droegen om in de pakhuizen op te slaan. Ook dit pand krijgt een flinke opknapbeurt. Het pand kampt met achterstallig onderhoud, lekkage en houtworm. Momenteel is theatergezelschap Drijfzand er gevestigd dat kleine voorstellingen geeft. Stadsherstel heeft al aangegeven dat zij ook in de nieuwe situatie als huurder kunnen aanblijven.

De Dubbelde Palmboom werd in 1825 gebouwd als graanpakhuis ‘Denemarken’. Over de jaren heen kende het pand verschillende functies. Van distilleerderij tot kistenfabriek. Sinds 2012 staat de Dubbelde Palmboom leeg toen Museum Rotterdam er vertrok. Het pand is dus al zeven jaar niet meer verwarmd en dat heeft gezorgd voor vochtproblemen met alle gevolgen van dien. De verwachting is dat de restauratie ongeveer anderhalf jaar in beslag zal nemen.

Stadsherstel hoopt met deze ontwikkelingen de aantrekkingskracht van Historisch Delfshaven te vergroten en nieuw elan te brengen op deze ooit zo populaire plek. Vroeger ook wel het ‘Montmartre van Rotterdam’ genoemd.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat