Stadstuinen hebben de handen vol aan tackelen extreme droogte: ‘Elke druppel telt’ 

Hoop in bange dagen voor Rotterdamse natuur en stadstuinen. Na wekenlange droogte vallen er deze week eindelijk weer flinke buien. Dat is niet alleen fijn voor de natuur, maar ook voor de verzorgers ervan. “Het is best een flinke taak geweest voor onze tuinmannen en vrijwilligers”, vertelt Hester Avis, directeur stadstuin Trompenburg.

“Je ziet dat de natuur zich aanpast aan de droogte. Bomen laten bijvoorbeeld snel hun bladeren en eikeltjes vallen. Bepaalde planten doen het fantastisch bij droog klimaat, maar sommige hebben het erg zwaar.” Het is een dagtaak voor Hester Avis en haar collega’s om stadstuin Trompenburg in leven te houden. “Het is extra werk. Zonder regen zijn we hele dagen bezig met sproeien en het bewateren van de planten. We halen het water uit de omliggende sloten en normaal ook uit de regenton.” Maar laatstgenoemde bleef tot deze week aardig leeg. 

Hester laat ons de gevolgen van de droogte zien:
(Tekst gaat door onder de video)

Ook door de stad zijn de gevolgen van de droogte merkbaar voor de natuur. Aad van Leeuwen, adviseur Groenbeheer: “We doen wat nodig is om de schade te beperken. Het is voor het groen een struggle of life geweest. We zijn erg blij met de regen. Hopelijk ontstaat er een groeiexplosie en kan het groen weer opkrabbelen.” 

Hester geniet ook van de regen: “Voor het behoud van de tuin zijn we, ondanks dat er tijdens de regen minder bezoekers langskomen, superblij.”

Datzelfde geldt voor de natuurliefhebbers van stadstuin Rotterdamse Munt, ‘de oase midden in de stad’.