Stamkroeg de Schouw stopt er na 82 jaar mee: ‘Heftig voor Rotterdam’

Stamkroeg de Schouw zit ondertussen al 82 jaar op de Witte de Withstraat, maar omdat het gebouw zo verouderd is moet het plaats maken voor iets nieuws. Tineke, de eigenaar van de kroeg, liet op Facebook weten dat ze niet van plan is om de kroeg daarna weer te openen. “Daar heb ik zo verschrikkelijk veel reacties op gehad, ik kreeg er af en toe een brok van in m’n keel.”

Tineke is negen jaar eigenaar geweest van de Schouw. “Het is altijd al een kroeg geweest voor creatievelingen, eerst was het een kroeg waar veel journalisten kwamen, vroeger noemde ze het hier ook wel Fleet Street, omdat alle kranten hier zaten.” Sinds de jaren 90 is het een beetje veranderd en komen er vooral kunstenaars. “Het is een café waar ze zich thuis voelen en ik voel me thuis bij hun.”

Toen Tineke bekendmaakte dat ze aan het einde van het jaar de kroeg ging sluiten kreeg ze daar veel liefdevolle reacties op. “Mensen reageerden mooi, begripvol en verdrietig. Dat is hartverwarmend moet ik zeggen,” vertelt Tineke. “Ik kreeg er af en toe een brok van in m’n keel”.

Ze gaat de mensen het meeste missen vertelt ze: “omdat het gewoon een fantastisch leuk publiek is. Er zijn hier zoveel mensen die ik al zolang ken, dat zijn vrienden geworden.”

Dichtclub de Poetsclub komt al jaren bij de Schouw om gedichten voor te dragen. Jeroen is één van de leden van de Poetsclub. “Je zegt de schouw, maar je komt bij Tineke. Je komt bij Tineke en dat is toevallig in de Schouw,” zegt hij. “Je kan altijd jezelf zijn en je kan ook je eigenaardigheden meenemen,” vertelt Jeroen over de kroeg. Ook Jeroen kreeg hartverwarmende berichten van Rotterdammers. “‘Hoe moet het nou met de Poetsclub en hoe moet het nou met de Schouw?’ Dat is ook weer allemaal waardering en trots voor wat Tineke hier heeft neergezet.”

“Ik heb vandaag net gehoord dat Tineke gaat stoppen met de zaak omdat het gesloopt wordt. Ik vind dat erg heftig voor Rotterdam.”