Station Blaak brandt weer

In de boog boven de ‘vliegende schotel’ op Station Blaak branden sinds kort weer lampjes. Jarenlang heeft deze verlichting niet gewerkt, maar Prorail gaat het ingenieuze lichtplan weer herstellen.

De lampen hebben namelijk een handige functie voor de reiziger. Als de trein komt aanrijden, gaan er een paar lampen branden. Dit houdt in dat de trein aan komt rijden en je met een beetje tempo de trein nog kan halen. Als de hele boog ‘in brand staat’ rijdt de trein weg en weet je dat je voor je volgende trein moet gaan. Ook de kleuren in de lampen hebben betekenis. Gaan de blauwe lampen branden, dan komt de trein richting de rivieren eraan. Branden de gele lampen, dan is juist de trein richting Rotterdam CS net gearriveerd.

Het concept is volgens Huub Veeneman van Prorail uniek in Nederland. Het is ooit bedacht, omdat elk overheidsgebouw een percentage kunst moest bevatten. Prorail vond dan wel dat die kunst een functie moest hebben. De lampen zijn lang kapot geweest, omdat onduidelijk was wie voor het onderhoud verantwoordelijk was. Nu is er volgens Prorail een mooie verdeling van de kosten onder alle partijen.