Ook D66 en DENK lijken zich aan te sluiten bij het initiatiefvoorstel van de Partij van de Arbeid voor een leegstandsverordening. Dat wordt duidelijk op woensdag 9 juli 2025, bij de bespreking van het plan in de commissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte. Met zo’n verordening zou het voor de gemeente mogelijk worden om te handhaven als een pand te lang leeg staat. Bijvoorbeeld door de eigenaar een boete geven. Wethouder Chantal Zeegers blijft erbij dat het aan het volgende college is om zo’n voorstel in te voeren.
De belangrijkste reden daarvoor vindt de wethouder dat de verkiezingen eraan komen en het is volgens de wethouder gebruikelijk dat er in het jaar dat daaraan voorafgaat, geen grote beslissingen meer worden gemaakt: “Ik zag dit als een cadeau aan de onderhandelaars [van het volgende college].” Wel geeft de wethouder aan dat ze de indruk weg wil nemen dat ze tegenstribbelt; ze ziet simpelweg nog een aantal haken en ogen aan het plan. Het grootste struikelblok op dit moment is de hoeveelheid personeel en het geld dat nodig is: “De capaciteit die we daarvoor nodig hebben, die kan ik nu niet vrijmaken. Daarbij moeten we structureel, dus ieder jaar, 800.000 euro reserveren”, aldus wethouder Zeegers.
Juridisch haakje
Ook wordt tijdens de commissievergadering duidelijk dat de wethouder zich afvraagt of er juridisch en wettelijk op dit moment mogelijkheden zijn voor de gemeente om te handhaven. Volgens Zeegers zou een deel van de steden die een leegstandsverordening hebben, namelijk gebruik hebben gemaakt van de crisis- en herstelwet. Maar die geldt op dit moment niet meer. “Dus we moeten een ander juridisch haakje hebben. Dat juridische haakje is nu een wet die nog door de Eerste Kamer moet, dus dat duurt nog even. Maar dat is een vrij onomstreden wet, dus de kans is groot dat die wel aangenomen gaat worden”, zegt Zeegers. En de nieuwe Leegstandswet die in 2027 ingaat, maakt het volgens de wethouder ook mogelijk.
Dat er extra wetgeving nodig is, is volgens Merel Vogelaar (PvdA) en Astrid Kockelkoren (GroenLinks) onzin. “We hebben het voorstel zo opgesteld dat het uitgevoerd kan worden binnen de huidige regelgeving”, aldus Vogelaar. Vogelaar kan zich ook niet vinden in het doorschuiven naar een volgend college: “Wij zijn niet van plan om nog een jaar op onze handen te gaan zitten.” En wat betreft de financiën en personele invulling heeft Vogelaar ook een oplossing: “Ik kan de wethouder wel op weg helpen: wij zijn wel bereid om geld vrij te maken in de voorjaarsnota.”
Steun en kritiek
Tijdens het debat over het initiatiefvoorstel werd duidelijk dat zowel DENK als D66 zich ook kunnen vinden in het invoeren van een leegstandsverordening. “Ik voel wel wat voor deze tool in deze gereedschapskist. Het signaal dat je hiermee afgeeft, geeft, net zoals met de opkoopbescherming, gewoon een goed gevoel in Rotterdam. Er is wel een grote maar, en dat zijn de kosten die ermee gemoeid zijn”, aldus D66-raadslid Tim de Haan. Ook Rashied Dahoe (DENK) spreekt zijn steun uit voor het voorstel: “Laten we lef tonen als gemeente, wij gaan dit initiatiefvoorstel steunen.” Met de steun van D66 en DENK zou er in de raad een meerderheid zijn voor het voorstel.
Diederik van Dommelen (VVD) is niet tegen het voorstel, maar vraagt zich wel af of het uiteindelijk zin heeft: “We willen eerst weten hoe veel ons deze verordening gaat opleveren voordat we weer een nieuwe regel op onze woningmarkt gaan plakken.” Van Dommelen is bang dat een leegstandsverordening voornamelijk een administratief probleem oplost: “Dit land gaat gebukt onder regel op regel op regel op regel. Ik wil dat er alleen regels komen die echt wat toevoegen.” Van Dommelen wil daarom van de wethouder cijfers over de hoeveelheid woningen in Rotterdam die leegstaan, waarbij ook is gekeken of er binnen die huizen nog energie wordt verbruikt. Dat geeft volgens het raadslid namelijk een beter beeld van de impact die een verordening zou kunnen hebben.
Het is nu aan de wethouder om de vragen van raadslid Van Dommelen te beantwoorden en voor raadslid Kockelkoren uit te zoeken of er wel echt extra wetgeving nodig is om de verordening in te voeren. Het debat over de voorjaarsnota is op donderdag 15 juli 2025. Dan wordt er meer duidelijk over of het de raad lukt om steun te vinden om het geld vrij te maken. Het vervolgdebat over de verordening, waarbij ook de antwoorden van de wethouder op de vragen van Van Dommelen en Kockelkoren aan bod komen, staat gepland voor 12 september 2025.