STEM UIT DE WIJK – ‘Meer dan alleen steunkousen aandoen’

Door de bezuinigingen in de zorg hebben ook de wijkverzorgers klappen gevangen. Ineke van der Poorten loopt al 17 jaar haar rondje in Rotterdam-Noord om mensen van zorg te voorzien. Het grote verschil tussen vroeger? Nu heeft ze soms 12 bezoeken op een dag, voorheen waren dat er twee in een ochtend.

Het is nog vroeg als Ineke haar rondje begint. ‘Je gaat een leuke groep mensen zien’, zegt de opgewekte wijkverzorger. In een paar uur tijd heeft ze bezoekjes gebracht aan twee hoogbejaarde dames, een ex-drugsverslaafde, een man met psychische en lichamelijke klachten en een man met obesitas die al 6 jaar zijn huis niet uit is gegaan. De hulp die ze biedt varieert van het wassen van voeten tot checken of een cliënt wel zijn medicijnen en eten tot zich heeft genomen.

Maar wat deze mensen nodig hebben is niet alleen zorg. Er is iets anders wat ze waar ze naar uitkijken. En dat is aandacht. ‘Het is niet alleen steunkousen aandoen, gewassen worden of een boterham smeren. De problemen van deze mensen zijn groot en daar kom je alleen maar achter als je met ze gaat praten.’

Laat ook jouw stem horen met #stemuit010 en reageer op onze Facebook en Twitter op de volgende stelling: Er moet meer geld komen voor wijkzorg.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat