Stichting Salaam deelt warme maaltijden uit aan dak- en thuislozen op Blaak: “Jij bent ook een mens, jij telt ook mee”

Nu de dagen kouder worden, is ook de nood voor een warme maaltijd hoger bij dak- en thuislozen in Rotterdam. Een taak die het Legers Des Heils meerdere dagen in de week vervuld met onder andere de soepbus aan de Blaak. Stichting Salaam springt vanaf 4 november bij en voorziet, tot en met april van 2024, elke zaterdagavond dak- en thuislozen van een warme maaltijd, hygiëneproducten en slaapzakken.

“Dit doen wij nu al vijf jaar”, vertelt Maud Mahyou van Interculturele Stichting Salaam. Een aantal jaren geleden kwam ze er achter dat de soepbus van het Leger des Heils niet in de weekenden op de Blaak stond en besloot dit gat op te vullen. “Toen deden we dat in december en januari, dan kookten we op zaterdag een maaltijd. Het eerste jaar kwamen er zo’n 20 tot 25 daklozen en toen dachten we dit moeten we doorpakken.” Inmiddels worden er op de zaterdagavonden tussen 20:00 en 21:00 uur zo’n 100 maaltijden uitgedeeld en trekt de organisatie de actie door tot en met de ramadan in 2024, halverwege april.

Het uitdelen en koken wordt gedaan door vrijwilligers. Dat laatste gebeurt soms bij Centrum de Middenweg en soms bij gezinnen thuis. Er zijn een aantal vaste gezinnen die dit project doen en die ook de kosten van de maaltijden financieren. Soms uit eigen zak, soms weer door donaties van vrienden en familie. De laatste drie jaar is ook Unilever betrokken en kookt een groepje werknemers regelmatig. Naast alle betrokkenheid en een grote groep vrijwilligers is de organisatie altijd gebaat bij financiële steun, want elke bijdrage helpt. “We delen naast eten ook hygiëneproducten en slaapzakken uit en vooral die laatste kosten een heleboel geld.”

“Ik gun iedereen een dak boven z’n hoofd en ik vind het triest dat in een stad als Rotterdam nog zoveel mensen buiten moeten slapen. En soms kunnen ze misschien wel ergens slapen, maar is het vaak niet eens veilig en al helemaal niet als vrouw,” vertelt Maud, die een grote verantwoordelijkheid voelT om deze personen op te vangen. “Het enige wat wij kunnen doen is ze te laten voelen, je bent ook mens en jij telt ook mee.”