Stille tocht voor Humeyra probeert gewelds-probleem bespreekbaar te maken

Op 25 november is het Orange Day. Dat is de korte naam voor ‘internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen’. Naar aanleiding van deze dag organiseerde de CJB (Communistische Jongeren Beweging) een stille tocht door het centrum van Rotterdam. Hierbij werd, in het bijzijn van de familie, stilgestaan bij de dramatische dood van Humeyra december vorig jaar.
Na vertrek vanaf het plein voor Rotterdam Centraal liep de tocht richting het Rotterdams Designcollege, de school van Humeyra. Daar werd een minuut stilte gehouden, gerouwd en er werden bloemen gelegd.

Recent werd duidelijk dat de politie steken heeft laten vallen in de zaak Humeyra. Zo is er bijvoorbeeld vijf keer aangifte gedaan voordat ze vermoord werd. “De Politie zegt niets te kunnen doen als het slachtoffer zelf geen aangifte doet. Als familie blijf je met je handen in het haar achter in het politiebureau.” aldus Gilliard Soares Rodrigues. In 2017 kwam hij in een vergelijkbare situatie terecht als de familie van Humeyra. Zus Graciëlla was verliefd op een man die haar volledig terroriseerde. Toen ze na drie jaar sterk genoeg was een punt achter haar relatie te zetten werd ze een week later door haar ex vermoord.

Als nabestaande neemt hij nu plaats in een werkgroep van de Gemeente Rotterdam. Onder leiding van wethouder Judith Bokhoven wordt onderzocht hoe dit probleem te tackelen. “We hebben nog geen kant-en-klare oplossing voor dit probleem. Het is ook gewoon een heel lastig probleem omdat het zich achter de voordeur afspeelt”. Voorlichting is volgens Gilliard essentieel en daar ziet hij een rol voor de gemeente. Ook hoopt hij wat veranderingen bij de politie te zien: “al zou een agent(e) achter de balie alleen al aangeven van: ‘kijk daar eens, of zoek daar contact mee’, zou dat al goede follow-up in de hulpvraag zijn,” aldus Soares Rodrigues.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat