Stinkende riooloverstort zoveelste tegenvaller in Bloemhof: ‘Het is echt ellende hier!’

Ze krijgen de ene naar de andere klap te verduren, de inwoners van Bloemhof. Na het nieuws dat daar duizenden woningen flink zijn verzakt, hebben ze nu te maken met een volgelopen riolering. Gevolg? Een overgelopen en ongereinigde singel die menig neusvleugel doet wapperen. “Het stinkt, wil je niet weten”, reageert een buurtbewoner op Facebook.

Eveline van Wanrooij is een van de mensen in Bloemhof die de singel bijhoudt. Al is daar nu weinig beginnen aan. “Er zijn in heel Rotterdam 42 overstorten geweest gisteren. Bizar!” Een overstort ontstaat wanneer het riool vol zit en daardoor het rioolwater uitkomt in de singel, in dit geval.

Met haar teamgenoten van de Zakkenvullers van Bloemhof haalde Eveline er in zes jaar tijd 448 volle zakken afval uit het water in Bloemhof. En ook nu is het water vies. “Het is of dit of dat al het rioolwater via je wc en kranen omhoog komt. Dan is de keus snel gemaakt.”

Ze verwacht dat de overlast een paar dagen zal duren. Al is de achterliggende problematiek niet zomaar opgelost. “De wijk moet helemaal open voor funderingen en riool”, vertelt Eveline. “Het is echt ellende hier!” Dus staat het water in Bloemhof de buurtbewoners (bijna) letterlijk en figuurlijk aan de lippen.