Stoepkrijt en bloemen voor Rotterdamse moskee

Vanavond gaat Pegida, schuin tegenover de Rotterdamse Laleli moskee in Charlois, barbecuen uit protest tegen de islam. Pegida plande ook barbecues tijdens de ramadan tegenover moskeeen in Gouda, Arnhem en Utrecht, maar die werden door de burgemeesters van deze steden verboden omdat ze een gevaar voor de openbare orde kunnen betekenen. In Rotterdam is de protestactie door burgemeester Aboutaleb toegestaan.
Als tegenactie gaat de werkgroep ‘010 voor vrede’ in de uren voor de demonstratie, ‘positieve teksten’ op de stoepen rondom de moskee schrijven. Ook willen ze bloemen in de heg voor de moskee steken ‘om tegenover de geur van haat een muur van liefde te plaatsen.’

Initiatiefnemer en voormalig ChristenUnie-raadslid Setkin Sies, wil met deze tegenactie de moskee een hart onder de riem steken. “Wij ontnemen niemand het recht om een mening te hebben, maar daarin gaan wij zover dat we wel moeite hebben met anderen die anderen het recht ontnemen een overtuiging te hebben.”

Eerder was al bekend dat men, via een website, een moskee kan sponsoren worden per aanwezige demonstrant, per gebarbecued stuk vlees of per kwartier dat de barbecue duurt. De Laleli moskee ontvangt op dit moment 113 euro per Pegida-demonstrant, 42 euro per kwartier en 4 euro per stuk vlees.

Het bestuur en de imam roepen de achterban op zich vanavond vooral niet te laten provoceren en kalm en waardig te reageren.