Straten sneller schoon door Nieuwjaarsvegen 2016 actie

Duizenden Supporters van Schoon zullen voor de tweede achtereenvolgende keer hun kater wegvegen op 1 januari. Ook dit jaar zijn er honderden medewerkers van de dienst Stadsbeheer van de gemeente Rotterdam op Nieuwjaarsdag hard aan het werk om vuurwerkafval op te ruimen. Maar dankzij de hulp van de Supporters is de straat sneller schoon.

Onder de noemer Nieuwjaarsvegen roepen steeds meer vaders, moeders, kinderen, instanties en burgervaders hun buurt op om het vuurwerkafval van oudjaarsavond samen weg te vegen. Iets wat wel is toevertrouwd aan Anneke Strasters en ‘haar’ bewonersgroep Slachthuisterrein en haar buurtteam, die klokslag 12.00 uur onder het Rotterdamse mom ‘niet lullen maar poetsen’, de handen uit de mouwen steken. Op 1 januari, 12.00 uur, ontvangt zij de Gouden Nieuwjaarsbezem uit handen van wethouder Joost Eerdmans en Rotterdammer pur sang Jules Deelder die samen met haar het nieuwe jaar actief van start gaan.

Dit jaar zijn er in samenwerking met een aantal grote gemeenten 1 miljoen vuurwerkafvalzakken afgenomen. Vooral in Rotterdam staat Nieuwjaarsvegen hoog op de agenda. Niet in de laatste plaats daarom wordt het veegteam uitgebreid met wethouder Joost Eerdmans en dichter Jules Deelder, die symbolisch de eerste gouden bezem uitreiken aan Anneke Strasters. Met haar positiviteit en enthousiasme is zij een echte Supporter van Schoon. Ze is continue bezig met een schone leefomgeving en vindt de betrokkenheid vanuit de buurt hierin heel belangrijk. Met deze gedachte ontplooit zij verschillende initiatieven in de stad.

Om de steeds groter wordende groep nieuwjaarsvegers op weg te helpen, introduceert Supporter van Schoon het zogenaamde Veegreglement; de ongeschreven regels van het Nieuwjaarsvegen. De 15 regels raken zowel aan de gezelligheid, de veiligheid als aan het karakter van Nieuwjaarsvegen. Het reglement is te vinden op www.supportervanschoon.nl.