Strengere maatregelen moeten de chaos van het deelvervoer in de stad reguleren

Het gebruik van deelvervoer wordt steeds populairder in Rotterdam, maar ze zorgen ook voor veel overlast. Deelscooters staan vaak op onhandige plekken geparkeerd en deelauto’s nemen lang parkeerplekken in beslag. Daarom zet de gemeente nieuwe maatregelen in, zoals vaste parkeerplekken en handhaving, om de overlast tegen te gaan. Vanaf 2024 gaan de nieuwe regels in.

De maatregelen

De gemeente wil het gebruik van deelvervoer te stimuleren, maar dan wel op een nettere manier. Nu zorgt het voor een rommelig straatbeeld. De nieuwe maatregelen moeten dit tegengaan. Zo komen er in 2024 honderd nieuwe ‘hubs’ in de stad; verzamelplekken met witte parkeervakken en uitleg hoe het voertuig moet worden geparkeerd. In Kralingen komt een pilot waarbij je alleen in de hubs kan parkeren. Als dit succesvol blijkt, wordt dit op meerdere plekken in de stad ingevoerd.

Op 1 juli 2024 wordt voor de deelauto’s zogenoemde ‘zone-floating’ ingevoerd. Nu is een deelauto gekoppeld aan aan een specifieke parkeerplek met laadpaal, waardoor deze plek soms dagenlang bezet is. Met ‘zone-floating’ kunnen de auto’s overal in een parkeerzone worden neergezet.

Er zal strenger gehandhaafd worden op foutparkeren met deelvervoer. Als je wordt gesnapt, kun je een boete van 100 euro verwachten. Verder gaat de gemeente strengere afspraken maken met de aanbieders van deelvervoer over de afhandeling van klachten en overtredingen. Vergunningen aan nieuwe aanbieders zullen ook niet meer zo makkelijk worden vergeven als eerst.

De positieve kant

Volgens Vincent Karremans, wethouder Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit, brengt het deelvervoer Rotterdam juist veel goeds. “Het brengt Rotterdam in beweging, verlaagt de parkeerdruk en houdt alle delen van de stad toegankelijk en bereikbaar. Op straat en op de stoep is het echter soms een regelrecht zooitje, met deelscooters en -fietsen die lukraak worden geparkeerd.”

Bekijk een eerder item van OPEN Rotterdam over de deelscooters, of volgens Laura ‘strooiscooters’.