Strooizout is hét middel tegen gladde stoepen, maar hoe moet je het gebruiken?

Strooizout is hét middel tegen gladde stoepen, maar hoe moet je het gebruiken?

Afgelopen weekend heeft het veel gesneeuwd en gevroren. De weersomstandigheden laten zien dat de temperatuur de komende dagen niet boven het vriespunt komt. Veel gladde stoepen, dus. Maar hoe houd je die toch begaanbaar?

“Iedere Rotterdammer kan een zak strooizout afhalen bij de zeven milieuparken en kringloopwinkels Het Goed in Rotterdam-Centrum en Hoogvliet”, zegt Stadsbeheer. Dit jaar is het iets anders geregeld dan normaal. Naar aanleiding van de coronamaatregelen heeft de gemeente besloten om zeven andere ophaallocaties niet meer open te stellen voor het ophalen van strooizout.

Alle inwoners, scholen en MKB’ers van Rotterdam kunnen momenteel een zak strooizout ophalen bij de negen ophaallocaties die nog open zijn. Zij hoeven zich niet van te voren aan te melden.

Hoe gebruik je strooizout?
Het gebruik van strooizout vergt wel een handleiding. Volgens Stadsbeheer werkt het zout het best als je eerst zoveel mogelijk sneeuw wegveegt. Strooi hierna het strooizout over het stukje stoep, maar doe dit wel met mate (10 gram per vierkante meter).

Geef het strooizout de tijd om zijn werk te doen, dit duurt ongeveer 30 minuten. Veeg daarna de natte drab richting de stoeprand zodat dit later niet weer opnieuw kan bevriezen. En niet te vergeten: strooien van zout heeft vooral zin als er daarna overheen wordt gelopen of gereden.

In 2017 liepen we mee met Stadsbeheer. Zo maken strooiwagens zich klaar voor barre winterse omstandigheden.