“Zoek Tarwewijk online op en je ziet heel veel negatief nieuws.” En dat is niet helemaal eerlijk, stelt journalistiekstudent Damian van Toer (21). Met drie medestudenten van de Fontys Hogescholen Journalistiek belichtte hij daarom de afgelopen tien weken de mooie initiatieven in de wijk. “De mensen in de wijk reageren heel positief.”
Voor een studieopdracht hebben derdejaarsstudenten Damian, Sem Renirie (19), Roos de Kievit (19) en Robert de Kremer (21) wekenlang positieve verhalen over Tarwewijk gemaakt. “Voor de opdracht moesten we tien weken lang verhalen maken over een doelgroep die normaal vooral negatief in het nieuws komt”, legt Damian uit. Tarwewijk bleek, uit vooronderzoek, zo’n wijk te zijn. “Online lees je alleen maar over schiet- en steekpartijen. Dat is niet per se iets gek, want zulke incidenten zijn natuurlijk nieuwswaardig. Maar er zijn ook zoveel positieve initiatieven in de wijk.”
Letterlijke zoektocht
En dus trokken de vier studenten er nieuwsgierig op uit, struinend door de straten van Tarwewijk, op zoek naar mooie verhalen. “We zijn op een gegeven moment een keer met de metro bij station Maashaven uitgestapt, in de stromende regen”, lacht Damian. “Gewoon om te kijken wat er allemaal speelt in de wijk. Later liep ik even richting winkelcentrum Zuidplein voor een nieuwe jas, toen ik op een jongerenwerker stuitte. Zo ontstond weer een nieuw verhaal.”
“Uiteindelijk was het wijkdiner onze echte ‘grote doorbraak’”, gaat Damian verder. Hij doelt op het grote wijkdiner dat door de wijkraad werd georganiseerd op 17 oktober. Honderden mensen uit de wijk genoten deze dag samen van een gratis maaltijd. Tot blijdschap van Damian en zijn compagnons: “Hier hebben we veel contacten opgedaan.”
De verhalen over Tarwewijk zijn terug te lezen op de zelf opgezette website van de studenten. Een van de verhalen gaat over Dorcas, die twee keer per week kookt voor gezinnen in de wijk die het financieel moeilijk hebben. Een verhaal dat op Damian een behoorlijke indruk heeft achtergelaten: “Ik ben toch best geschrokken van de armoede die ik heb gezien in de wijk. Jonge gezinnen die dan een voedselpakket komen halen. Dat maakt impact.”