Studenten bouwen duurzame woon- en werkruimte

Studenten van de Hogeschool Rotterdam en het Albeda collega hebben op de RDM Campus op de Heijplaat zelfstandig een kantoor-en woonruimte gebouwd. Dit maakte onderdeel uit van een studieproject van de twee scholen.

Het Concept House van Instituut voor Bouw en Bedrijfskunde (CHIBB) bestaat uit twee delen: een woonruimte en een kantoorruimte. Het huis, dat op 9 oktober open gaat, is niet alleen duurzaam op het gebied van minimaal energieverbruik, maar speelt in op alle facetten van duurzaamheid.

Zo is er goed over de stand van het huis nagedacht. Het kantoor is gelegen op het noorden en de woonruimte gelegen op het zuiden, waar de zon zich bevindt. Zo is er dus minder energiereductie nodig, omdat er op een natuurlijke wijze warmte wordt geregeld. Er zijn geen ramen op het noorden, waardoor er geen airco nodig is.

Ook wordt voedsel zelf verbouwd via kassen op het dak en bevat het gebouw een zogeheten tweede huid, waardoor er geen last is van weersinvloeden. De constructie en draagmuren van CHIBB zijn volledig van hout en het is eenvoudig om de tussenruimte te veranderen; handig voor snelle aanpassingen voor de kantoorruimte.

De studenten werkten samen in de zogenoemde SUS-ateliers op de RDM Campus. SUS-ateliers biedt studenten een leerlijn met stage, leerbedrijf, minor en afstudeeratelier, waarin studenten en bedrijven samenwerken aan een echt project, dat ook echt gebouwd wordt. Een goede voorbereiding voor praktijkwerk in de toekomst.

HBO-studenten hebben de bouw zelf berekend, waarna zowel MBO en HBO-studenten de bouw volledig zelfstandig hebben uitgevoerd.

Kijk op www.chibb.nl voor meer informatie.