Studenten GLR vieren Paarse Vrijdag met cupcakes en nagellak voor het goede doel

Paarse vrijdag is een dag waarop scholieren paars dragen om de leerlingen uit de LHBTQI+-gemeenschap te steunen. De studenten van het Grafisch Lyceum hebben een plek gecreëerd om deze dag te vieren, door onder andere cupcakes te verkopen en nagels te lakken voor het goede doel.

Deze dag wordt gevierd door de GSA: Gender & Sexuality Alliance. Dit is een organisatie die leerlingen aanspoort om een veilige plek te creëren op school. Op school kan je een eigen GSA oprichten en je inschrijven op hun website.
Deze groepen met leerlingen organiseren op scholen vaak acties, maar zijn vooral een veilige plek voor queer mensen.

Paarse Vrijdag
Zo hebben ook studenten van het GLR een GSA opgericht! Zij organiseren Paarse Vrijdag. Eén van de oprichters Joost vertelt over de waarde van deze dag: “Paarse Vrijdag betekent voor mij kracht vinden in zichtbaarheid. Het is een super gezellige dag, maar daarnaast geven we met elkaar ook de boodschap dat iedereen er mag zijn op school en dat vind ik erg belangrijk. Ik hoop dat andere queer mensen die misschien nog niet open zijn over hun identiteit toch steun ervaren door Paarse Vrijdag.”
Student Mathijs voegt hieraan toe: “Zelf had ik op mijn vorige school nooit Paarse Vrijdag en voelde ik me onder andere een stuk minder geaccepteerd en een stuk minder veilig.”

Goede doel
De GSA neemt de gelegenheid om geld in te zamelen voor het goede doel Colored Qollective. Deze stichting zet zich in om een veilige plek te creëren voor queer personen van kleur. Geld inzamelen doen de studenten door dingen te verkopen, zoals cupcakes, gelakte nagels en zelf-gehaakte hangertjes. Daarnaast is bij deze regenboog gekleurde stand een hoop informatie te vinden in de vorm van flyers en stickers. Ook kan je armbandjes halen met jouw voornaamwoorden erop.