Foto: Veerle Kamong
Vier studenten van hogeschool Inholland Rotterdam zijn het project Fair Period begonnen. Zij helpen vrouwen die in armoede leven aan menstruatieproducten. Volgens Plan International kunnen 1 op de 10 vrouwen in Nederland geen menstruatieproducten betalen. De studenten hebben daarom een sociale actie opgezet om iedereen in Rotterdam te kunnen voorzien van menstruatieproducten. Het eerste doel van de studenten is om het Oude Westen volledig te voorzien van de producten.
Vanuit de opleiding hebben de studenten het project opgezet: “Om iedereen een kans te geven zichzelf te kunnen ontwikkelen in de maatschappij.” Eind november 2021 zijn zij gestart met de actie om menstruatieproducten te kunnen doneren. Zij willen de producten toegankelijk maken voor de groep die het niet kan betalen. “We zijn nu vooral actief in Rotterdam. Eerst willen we het Oude Westen goed voorzien, zodat iedereen daar producten heeft. We hebben daar al 72 mensen geholpen en voorzien van een halfjaar aan menstruatieproducten. Vervolgens willen we uitbreiden naar andere wijken”, vertelt Laura Kovacevic, oprichter van Fair Period.
Stichting
Fair Period streeft ernaar om in de toekomst meer te doen voor de maatschappij, “Wij willen uiteindelijk een stichting worden, zodat we ook subsidies kunnen ontvangen en meer vrouwen of meisjes kunnen helpen. We kijken nog naar de vorm en hoe we dit kunnen realiseren. We willen ook producten en diensten ontwikkelen, zoals menstruatiekits en voorlichting geven over menstruatie. Er zijn soms vrouwen met verhalen en vragen over menstruatie, dat is de reden waarom wij cursussen willen geven in de toekomst ook op scholen”, vertelt Laura.
Iedereen kan doneren om vrouwen of meisjes te helpen aan menstruatieproducten vertelt Laura: “Wij hebben een gofundme pagina op Instagram en Facebook. In de eerste instantie hebben we dit project promoot via onze eigen netwerken, maar er komen nu ook donaties van mensen die we niet kennen. Mensen die willen doneren kunnen contact opnemen met ons via de socials en dan kunnen we een afspraak maken over de producten.”
Ook geneeskundestudent Yara Dixon zet zich in tegen menstruatiearmoede. Volgens haar moeten op openbare toiletten zogenoemde menstruatiekastjes komen, waar je gratis maandverband en tampons kunt pakken.