Studenten maken fruitleather van afgedankt fruit

Studenten van de Willem de Kooning academie kregen de opdracht om iets te doen aan de gigantische verspilling van voedsel. Niet ver weg van de academie vonden de studenten de markt, aan de Binnenrotte. Elke marktdag is er ruim 3500 kilo onverkoopbare groente en fruit over.

De studenten bedachten een plan. “Eerst halen we de onverkoopbare fruit op. Die ontdoen we dan van de pitjes en zaden. Vervolgens gooien we het in de blender en brengen we het aan de kook”, vertelt Koen Meerkerk. Hij is een van de studenten die aan het project meewerkt. Het koken zorgt ervoor dat er geen bacterien in het eindproduct terecht komen. “Erg belangrijk. Er is dus geen zorg over de houdbaarheid van het fruitleather. We hebben hier nu al twee maanden zonder stank en problemen een aantal stukken liggen”, vult Hugo de Boon aan.

Samen met nog vier andere studenten hebben ze inmiddels al heel wat kilo’s fruit een nieuwe bestemming gegeven. “We hebben een keer tweeduizend nectarines gekregen. Dat was geloof ik driehonderd kilo zwaar. Toen waren we wel lang bezig met het verwerkingsproces.” De studenten hopen dat bedrijven het een goed idee vinden en te hulp willen schieten om de productie op te schalen.
Daarnaast hopen ze ontwerpers aan te spreken met het nieuwe materiaal. “We hopen dat zij met gave ontwerpen komen, zodat we daar misschien een markt voor kunnen vinden.” Ze zullen binnenkort ook een aantal fruitleather stukken tentoonstellen in de pop-up store Lost & Found aan de Coolsingel.