Studenten slapen al vijf dagen in tenten op campus als protest: ‘Je kan er niet omheen’

Studenten op de Erasmus Universiteit zijn al sinds donderdag aan het protesteren op de campus. Ze slapen hier in tenten en er is iedere dag een vol dagprogramma voor de aanwezigen. Zo lang het er rustig aan toe gaat, mogen de studenten voorlopig nog even blijven van het bestuur van de universiteit.

Naast de stuk of zeventien tenten zijn de ramen van diverse universiteitsgebouwen volledig beklad met graffiti. “De EUR maakt zich meer zorgen om verf op een gebouw dan gebroken kinderschedels in Gaza. De prioriteiten vanuit het universiteitsbestuur zijn helder”, vertelt een van de demonstranten die anoniem wil blijven. Daarom gaan zij en de mededemonstranten door om hun stem te blijven laten horen. Zij slaapt zelf al enkele dagen op de campus en omschrijft de sfeer als gezellig en hartverwarmend. Het doel is dat de universiteit de banden breekt met Israël en dat er meer aandacht komt voor de situatie in Gaza. Ondanks de inzet van de studenten zijn zij bewust dat dit een langdurig proces zal zijn.

“Het wekt wel enorm de aandacht. Je kan er eigenlijk niet om heen”, vertelt een student die voorbij het protest loopt. Ook vertellen andere studenten dat zij het goed vinden dat de demonstrerende studenten een tegengeluid laten horen. Maar het bekladden van de ramen vindt een andere student wel te ver gaan: ‘’Wij moeten dat straks uit onze zakken gaan betalen.” Ook vindt hij dat er ook aandacht geschonken moet worden aan andere onderdrukkingen in de wereld.

Dat de protesten al enkele dagen duren, heeft te maken met de tolerantie vanuit de EUR. “Wij vinden het belangrijk dat er in Nederland gedemonstreerd kan worden. En iedereen die een mening heeft, zich ook moet kunnen uiten”, vertelt Marc Lamers, een woordvoerder van de EUR. Tegenover deze open houding staan wel enkele voorwaarden: “Haatzaaien en discrimineren, vinden wij niet oké. Dat de studenten ook overnachten op de campus, wil de universiteit eigenlijk niet. Omdat het nog kleinschalig en geweldloos is, vinden wij dat deze demonstratie wel gewoon door moet kunnen gaan.” Verder benadrukt Marc dat het bestuur dagelijks bezig is met de protesten.