Series van OPEN Rotterdam/
Studio Erasmus

Wetenschappers en docenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam over actualiteit en het laatste academische onderzoek in interviews, minicolleges, demonstraties en live muziek: dat is Studio Erasmus. Verrassend, prikkelend, maar altijd academisch verantwoord.

Veel meer donorharten beschikbaar door nieuwe techniek

Cardioloog Olivier Manintveld en chirurg Yannick Taverne van het Erasmus MC praten over Heart-in-a-box, een nieuwe techniek om een hart dat bedoeld is voor transplantatie langer in leven te houden.

Het boek ‘De Keien’ over Rotterdamse studenten die in het verzet belandden

Merel Leeman schreef het boek ‘De Keien’ dat gebaseerd is op het Rotterdamse studentenleven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Politiek filosoof Jamie van der Klaauw duidt de uitkomsten van de verkiezingen

Politiek filosoof Jamie van der Klaauw praat over de politieke aardverschuiving in Nederland na de verkiezingen van 22 november 2023.

Een minicollege van Martijn Hendriks over wat er nodig is om gelukkig te zijn

Rotterdam staat bekend als de minst gelukkige gemeente van Nederland. Waarom? Martijn Hendriks vertelt in dit minicollege over wat er nodig is om gelukkig te zijn.

Lieselot Bisschop praat over de strafzaak van de PFAS-vervuiling

Het Dordtse chemiebedrijf Chemours weet al decennialang van de gezondheidsrisico’s van PFAS. Zelfs na een voorlopig vonnis en het starten van een strafzaak lijkt de vervuiling nog steeds niet te stoppen. Criminoloog Lieselot Bisschop vertelt meer over de strafzaak van de PFAS-vervuiling.

Timo Peeters over de onveiligheid in het dagelijks leven in Guatemala

Criminoloog Timo Peeters heeft een indrukwekkend proefschrift geschreven over de onveiligheid in het dagelijks leven in Guatemala. Hij vertelt over zijn ontdekkingen en ervaringen tijdens het onderzoek.

Janice Odijk over discriminatie en uitsluiting tijdens sollicitatieprocedures

Discriminatie en uitsluiting komt steeds vaker voor tijdens sollicitatieprocedures, Janice Odijk, Erasmus School of Social and Behavioural Sciences, heeft dit onderzocht en vertelt hoe discriminatie bij werving en selectie voorkomen kan worden.

Cathérine Dupont over labonderzoek naar embryo’s

Cathérine Dupont doet onderzoek naar het prille leven. Niet in de baarmoeder van proefdieren zoals lang gebruikelijk was, maar in een laboratorium met gekweekte embryo’s uit stamcellen.

Dorus Hoebink geeft ode aan Depot Boijmans van Beuningen

In een nieuwe aflevering van Studio Erasmus cultuursocioloog Dorus Hoebink geeft een ode aan Depot Boijmans Van Beuningen. Hij deelt drie lessen die elk ander kunstmuseum van het Depot zou moeten overnemen.

Michele Murgia over de kansen van ChatGPT voor het onderwijs

Is ChatGPT een bedreiging voor het academisch onderwijs? Volgens Michele Murgia kan de nieuwe digitale tool juist veel kansen bieden om studenten kritischer te leren omgaan met informatie.

Rick Everts over de bandcultuur in Nederland

De meeste muzikanten in Nederland redden het niet. Wat is er nodig om de top te bereiken? Cultuurwetenschapper Rick Everts vertelt meer over de bandcultuur in Nederland.

Dr. Harry Geerlings over energietransitie in Rotterdamse haven

Dr. Inge Merkelbach legt uit hoe je Rotterdammers langzamer laat rijden

Op veel plekken in Rotterdam komt een nieuwe snelheidslimiet van 30 km/uur. Dr. Inge Merkelbach onderzoekt wat ervoor nodig is om Rotterdamse automobilisten minder hard te laten rijden. Wat is de beste manier?

Dr. Michelle Broekhuizen onderzocht honderden placenta’s

Dr. Michelle Broekhuizen (Erasmus MC) onderzocht voor hoor promotie honderden placenta’s in het Placentalab op stofjes die ziektes in moeder én kind kunnen voorspellen. Honderden placenta’s werden niet weggegooid, wat normaal gebeurt, maar in leven gehouden als lesmateriaal. In Studio Erasmus vertelt dr. Michelle Broekhuizen meer over het gebruik van placenta’s.

Janna Michael over waarom de kloof in het Nederlandse onderwijs groeit

Een minicollege gegeven door Janna Michael over de kloof, die in het Nederlandse onderwijs groeit. Hoe is het gesteld met de kansen van Rotterdamse leerlingen?

Heleen van Beekhuizen over het belang van de HPV-vaccinatie

Waarom komt baarmoederhalskanker in Rotterdam bovengemiddeld vaak voor? Gynaecoloog (EMC) Heleen van Beekhuizen, van Taskforce Nederland HPV-kanker vrij, over het belang van de HPV-vaccinatie.

Minicollege Emiel Rijshouwer over burgerparticipatie en medezeggenschap

Dat Rotterdammers komen overal en nergens van vandaan komen, zou moeten leiden tot radicale veranderingen

De Echte Rotterdammer komt van buiten – Paul van de Laar (hoogleraar stadsgeschiedenis) en Peter Scholten (hoogleraar migratie- en diversiteitsbeleid) over hun nieuwe boek. Sinds er in 1270 een dam in de Rotte werd gelegd, kent de stad een constante: Rotterdammers komen overal en nergens vandaan. Dat besef, stellen de auteurs, zou moeten leiden tot een radicaal andere blik op de stad, haar problemen en het (falende) diversiteitsbeleid.

Laura Sonneveld over waarom iedereen ineens allergisch is

Waarom is iedereen ineens allergisch? – Gluten, lactose, ei, pinda, pollen: steeds meer mensen lijken een allergie te hebben. Maar ís dat ook echt een allergie? En hoe kom je ervan af? Kinderarts en allergoloog Laura Sonneveld legt uit.

Rick Bosman over hoe los te komen van de fossiele industrie

Kunnen bedrijven loskomen van de fossiele industrie? Rick Bosman schreef er zijn proefschrift over en is een van de initiatiefnemers ABP fossielvrij. Zorgt het doorknippen van banden met de oliemaatschappijen wel voor een schonere wereld?

Socioloog Gijs Custers beantwoordt de vraag: Hoe gaat het met het Nationaal Programma Rotterdam Zuid?

Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) is een grootschalige wijkaanpak op het gebied van werk, onderwijs en wonen dat sinds 2012 bestaat. Hoe gaat het met het NPRZ? En waarom weten we relatief weinig over de effectiviteit ervan? Socioloog Gijs Custers (Erasmus School of Law) deed hier onderzoek naar.

Gijs van Oenen over cultuurmarxisten, social justice warriors, alt righters, populisten en woke activisten

Kunnen we nog wel loskomen van ons eigen gelijk? Gijs van Oenen duikt in zijn nieuwe boek Culturele Veldslagen in de filosofische en historische achtergronden achter cultuurmarxisten, social justice warriors, alt righters, populisten en woke activisten. Kan er nog wel een einde komen aan deze cultuurstrijd?

Claartje ter Hoeven over algoritmes als baas

Platformwerkers werken vaak onder erbarmelijke werkomstandigheden. Is het niet de hoogste tijd dat we de platformeconomie aan banden leggen? Claartje ter Hoeven van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences doet hier onderzoek naar en neemt ons mee in de problematische kanten ervan.

Josanne van Dongen en Carmen Sergio over het effect van elektrische schokjes op empathie en agressie

Kun je met behulp van elektrische stroompjes zorgen dat mensen minder agressie en meer empathie gaan vertonen? Is het een goed idee, en waar leidt dit toe? Josanne van Dongen & Carmen Sergiou gingen hiermee aan de slag en spreken over hun bevindingen.

Socioloog Mark van Ostaijen over het problematische karakter van emancipatie

Is het tijd dat emancipatie een mannenzaak wordt? Volgens socioloog Mark van Ostaijen leidt de manier waarop we met emancipatie bezig zijn juist tot méér ongelijkheid en afhankelijkheid. Een gesprek over culturele dwang, patriarchale structuren en de verdeling van zorg en betaald werk. En waarom we het beter kunnen hebben over ‘voltijdsprinsjes’ dan over ‘deeltijdsprinsesjes’.

Sportfilosoof Sandra Meeuwsen en schrijver en sporthistoricus Jurryt van de Vooren over het WK

Dwangarbeid, doden, corruptie en massale mensenrechtenschendingen, het meest omstreden WK ooit. Sportfilosoof Sandra Meeuwsen en schrijver en sporthistoricus Jurryt van de Vooren beantwoorden de vraag of we de TV wel aan moeten zetten tijdens het WK?

Sanneke de Haan en Awee Prins over wat het betekent om mens te zijn

Hoe kunnen wij onszelf begrijpen en de wereld begrijpen en wat kan er allemaal mislopen? Sanneke de Haan en Awee Prins spreken over filosofie in de psychiatrie.

Econoom Bauke Visser over de mythe dat cruisschepen goed zijn voor de stad

Volgens gemeente Rotterdam en Cruise Port Rotterdam levert elk bezoek van een cruiseschip de stad 1 miljoen euro op. Econoom Bauke Visser heeft dit onderzocht.

Minicollege van Tamar Fischer over strafbaarstelling van straatintimidatie

Wat moet Rotterdam doen tegen nasissen, naroepen, seksuele gebaren en andere ongewenste intimidatie op straat? Minicollege door Tamar Fischer over de belofte van het college om meer te investeren tegen straatintimidatie. Zijn een grote publiekscampagne en gastlessen op scholen de oplossing?

Roy Kemmers & Faouzi Achbar over het dalende vertrouwen in de politiek

Waarom krijgen mensen een hekel aan politiek? Onderzoeker Roy Kemmers en wethouder Faouzi Achbar spreken over het onbehagen in de politiek.

Stine Jensen over het opschorten van je onmiddellijke oordeel

Hoe helpt filosofie bij de grote levensvragen? Bijzonder hoogleraar publieksfilosofie Stine Jensen over het belang van filosofie voor het publieke debat.

Janna Cousijn over de twee gezichten van cannabis

Janna Cousijn over het gebrek aan onderzoek naar de schadelijkheid en de effecten van cannabisgebruik.

Onderzoeker Noortje Jacobs legt uit waarom je niet zomaar een nier mag verkopen

Waarom mag je niet zomaar een nier verkopen? Waarom doneren we bloed en wordt plasma verhandeld? Waarom worden draagmoeders in het ene land betaald en mag dat in het andere land absoluut niet gebeuren? Noortje Jacobs doet onderzoek naar het moraliseringsprocessen rondom het gebruik van organen, bloed en sperma.

Kim Putters en Maarten Janssen geven tips om succesvol te worden in Studio Erasmus

Hoe word je succesvol en waarom willen we dat zo graag? Is er iets mis met een samenleving die succes definieert als een individuele verdienste? Kim Putters en Maarten Janssen spreken over hun nieuwe boek Topvorm in Studio Erasmus.

Julian Schaap over het belang van muziek en ons welzijn

Hoe kan het dat een nummer helend werkt voor de één en bij een ander tot irritatie leidt? Wat is het belang van muziek voor ons? Onderzoeker Julian Schaap over de connectie tussen muziek en geluk.

Anna Bornioli over de rol van de auto in de stad

Hoe krijg je enerzijds een gezonde groene stad en anderzijds behoud je automobiliteit? Wetenschapper Anna Bornioli spreekt over veel voorkomende misvattingen over bereikbaarheid en mobiliteit in de stad.

Stefan Barakat belandde voor zijn onderzoek naar epilepsie in een klein dorp in het Midden-Oosten

Klinisch geneticus Stefan Barakat vertelt over zijn zoektocht naar een zeldzame vorm van epilepsie en hoe hij daarvoor in een klein dorp in het Midden-Oosten belandde. Waar begin je met onderzoeken? En welke rol speelt DNA?

Sandra Phlippen en Derk Loorbach over de hoge inflatiecijfers en oplopende schulden

Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro, assistent professor Erasmus School of Economics) en Derk Loorbach (hoogleraar Transitiekunde, DRIFT) over torenhoge inflatiecijfers, grondstoftekorten, groeiende ongelijkheid, oplopende schulden en de waarschuwing voor een recessie. Worden volgende generaties belast met een enorme schuldenberg? Wat is de economische impact van de Oekraïne-oorlog? Moet Europa onafhankelijker worden? En wat betekent dit voor de energie- en grondstoffentransitie?

Minicollege Hein Klemann over het oorlogsverleden

Na de Eerste Wereldoorlog maakte Nederland zich onafhankelijk van de steenkool uit Duitsland. Nu, in 2022, zit het land in een zelfde soort situatie, maar dan met het Russische gas. Moeten we afstappen van het Russische gas? En hoe dan? En wanneer? Die vragen beantwoordt Hoogleraar Economische Geschiedenis Hein Klemann in een minicollege.

Hoogleraar Thea Hilhorst over de oorlog in Oekraïne.

Hoe ga je op een adequate manier om met meer dan 2,5 miljoen Oekraïners die op de vlucht zijn? Hoogleraar Thea Hilhorst over de oorlog in Oekraïne.

Emma Pleeging over hoopvol blijven

Hoop is iets wat we willen, maar waarvan we niet zeker weten dat we het kunnen bereiken. Onderzoeker Emma Pleeging over hoe je hoopvol blijft.

Mediawetenschapper Simone Driessen legt uit waarom je fan blijft als jouw idool de fout in gaat

Hoe kan het dat je fan blijft als jouw idool van iets ernstigs beschuldigd wordt? Mediawetenschapper Simone Driessen over wat het betekent om fan te zijn.

Marc Schuilenberg over veiligheid in Rotterdam

Veiligheid staat al jaren bovenaan de politiek agenda in Rotterdam. Dit uit zich in een harde aanpak van overlast en criminaliteit. Rotterdam is de stad van zero tolerance, stadsmariniers en een law and order-burgermeester. Maar is deze aanpak wat Rotterdam nodig heeft en hoe staat het met de rechtsbescherming van haar burgers? Een minicollege door Marc Schuilenburg.

Annelien Bredenoord over de universiteit in een gepolariseerde samenleving

Welke plaats kan de universiteit innemen in een sterk gepolariseerde samenleving? Rector en Ethicus Annelien Bredenoord over het overstemmen van de onderbuik.

Communicatiewetenschapper Jiska Engelbert over de competitiedrang van Rotterdam

Waarom wil Rotterdam zo graag concurreren met andere steden? De hoogste toren, de slimste stad of de meest culturele stad. In een Minicollege legt communicatiewetenschapper Jiska Engelbert uit waar die competitiedrang vandaan komt.

Arts Tom Decates en wetenschapper Anne-Mette Hermans over cosmetische ingrepen

Wordt het nemen fillers en botox straks hetzelfde als naar de kapper gaan? Cosmetisch arts Tom Decates en Eclectisch wetenschapper Anne-Mette Hermans over de normalisatie van cosmetische ingrepen.

Rector en Ethicus Annelien Bredenoord over de rol van wetenschappers

Welke plaats kan de universiteit innemen in een sterk gepolariseerde samenleving? Rector en Ethicus Annelien Bredenoord over het overstemmen van de onderbuik.

Een minicollege door deskundige Marc Schuilenburg over veiligheid in de stad

Hoe veilig is Rotterdam? Een minicollege door veiligheidsdeskundige Marc Schuilenburg.

Mediawetenschapper Simone Driessen over de relatie tussen fans en hun idool

Hoe kan het dat je fan blijft als jouw idool van iets ernstigs beschuldigd wordt? Mediawetenschapper Simone Driessen over wat het betekent om fan te zijn.

Hoe streven we naar een toekomst waarin er voor iedereen gezorgd wordt?

Nederland heeft een van de beste maar ook een van de duurste zorgstelsels ter wereld. Het stelsel begint te piepen en te kraken. Nog een paar jaar op dezelfde voet doorgaan dan kunnen we het niet meer betalen. Sterker nog als we zo door gaan moeten over een tijdje een van de drie Nederlanders in de zorg werken en dat is onhaalbaar. Wat betekent dit voor de ouderenzorg en wat kunnen we verlangen van mantelzorgers? Judith Bom vertelt over haar onderzoek over dit onderwerp.

Beleggen een goed alternatief voor sparen? Hoogleraar Patrick Verwijmeren legt uit

De wereldeconomie kreeg afgelopen jaar een enorme dreun, maar de beurskoersen staan hoger dan ooit. Staat de aandelenmarkt op knappen? Daarover vertelt Patrick Verwijmeren, hoogleraar corporate finance aan de Erasmus School of Economics.

Erik van Raaij over de kwaliteit van onze zorg

Het Nederlandse zorgstelsel is een van de beste, maar ook een van de duurste ter wereld. Afgelopen jaar kraakte het stelsel op haar voegen. Moeten we de zorg anders organiseren?

Michal Onderco over de complexiteit van nucleaire energie (Engels)

Moet Nederlands gaan voor nucleaire energie? Associate Professor in Internationale Relaties Michal Onderco geeft daarover zijn mening.

Wat zijn de maatschappelijke gevolgen van corona voor Rotterdam? – minicollege door Marianne van Bochove

Wat zijn de maatschappelijke gevolgen van corona voor Rotterdam? Socioloog Marianne van Bochove geeft uitleg in dit mini-college.

Leidt deze crisis wél tot een radicale systeemverandering? – Irene van Staveren over de kansen voor alternatieve economieën.

Een crisis zoals deze is het moment om koers te zetten richting een ‘alternatieve economie’, die zorgt voor minder ongelijkheid en stopt met de uitputting van deze planeet. Dat zegt onderzoeker Irene van Staveren.

Leidt het spelen van oorlogsgames tot een groter historisch besef? – Pieter van den Heede over de relatie tussen videogames en WOII

Leidt het spelen van oorlogsgames tot een groter historisch besef? Daar heeft Pieter van den Heede onderzoek naar gedaan.

Veel meer donorharten beschikbaar door nieuwe t…

Het boek ‘De Keien’ over Rotterdamse studenten …

Politiek filosoof Jamie van der Klaauw duidt de…

Een minicollege van Martijn Hendriks over wat e…

Lieselot Bisschop praat over de strafzaak van d…

Timo Peeters over de onveiligheid in het dageli…

Janice Odijk over discriminatie en uitsluiting …

Cathérine Dupont over labonderzoek naar embryo…

Dorus Hoebink geeft ode aan Depot Boijmans van …

Michele Murgia over de kansen van ChatGPT voor …

Rick Everts over de bandcultuur in Nederland…

Dr. Harry Geerlings over energietransitie in Ro…

Dr. Inge Merkelbach legt uit hoe je Rotterdamme…

Dr. Michelle Broekhuizen onderzocht honderden p…

Janna Michael over waarom de kloof in het Neder…

Heleen van Beekhuizen over het belang van de HP…

Minicollege Emiel Rijshouwer over burgerpartici…

Dat Rotterdammers komen overal en nergens van v…

Laura Sonneveld over waarom iedereen ineens all…

Rick Bosman over hoe los te komen van de fossie…

Socioloog Gijs Custers beantwoordt de vraag: Ho…

Gijs van Oenen over cultuurmarxisten, social ju…

Claartje ter Hoeven over algoritmes als baas…

Josanne van Dongen en Carmen Sergio over het ef…

Socioloog Mark van Ostaijen over het problemati…

Sportfilosoof Sandra Meeuwsen en schrijver en s…

Sanneke de Haan en Awee Prins over wat het bete…

Econoom Bauke Visser over de mythe dat cruissc…

Minicollege van Tamar Fischer over strafbaarste…

Roy Kemmers & Faouzi Achbar over het dalende ve…

Stine Jensen over het opschorten van je onmidde…

Janna Cousijn over de twee gezichten van cannab…

Onderzoeker Noortje Jacobs legt uit waarom je n…

Kim Putters en Maarten Janssen geven tips om su…

Julian Schaap over het belang van muziek en ons…

Anna Bornioli over de rol van de auto in de sta…

Stefan Barakat belandde voor zijn onderzoek naa…

Sandra Phlippen en Derk Loorbach over de hoge i…

Minicollege Hein Klemann over het oorlogsverled…

Hoogleraar Thea Hilhorst over de oorlog in Oekr…

Emma Pleeging over hoopvol blijven…

Mediawetenschapper Simone Driessen legt uit waa…

Marc Schuilenberg over veiligheid in Rotterdam…

Annelien Bredenoord over de universiteit in een…

Communicatiewetenschapper Jiska Engelbert over …

Arts Tom Decates en wetenschapper Anne-Mette He…

Rector en Ethicus Annelien Bredenoord over de r…

Een minicollege door deskundige Marc Schuilenbu…

Mediawetenschapper Simone Driessen over de rela…

Hoe streven we naar een toekomst waarin er voor…

Beleggen een goed alternatief voor sparen? Hoog…

Erik van Raaij over de kwaliteit van onze zorg…

Michal Onderco over de complexiteit van nucleai…

Wat zijn de maatschappelijke gevolgen van coron…

Leidt deze crisis wél tot een radicale systeem…

Leidt het spelen van oorlogsgames tot een grote…

Studio Erasmus

Maandelijkse talkshow van de Erasmus Universiteit over wetenschap en actualiteit. Met interviews, minicolleges en livemuziek.

September 2020

Zijn jongeren in deze crisis veerkrachtiger, of juist kwetsbaarder? En wat gebeurt er met ons brein als alle zekerheden en routines ineens op losse schroeven komen te staan? Hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie (en auteur van het boek ‘Het puberende brein’) professor Eveline Crone over de hersenen van jongeren.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/iy1cLi9Z5Ug” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Wat leren we (juist nu) van Simone de Beauvoir? Filosoof Ruud Welten schreef een verfrissend boek over het denken van de filosofe, schrijfster, feministe en grondlegster van het existentialisme.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/ms4cEgxsIXU” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Prostaatkanker beter te detecteren en behandelen? Onderzoeker Simone Dalm (radiofarmacologie, Erasmus MC) over haar innovatieve strategie om behandeling van en beeldvorming over prostaat- en borstkanker aanzienlijk te verbeteren. Liggen toepassingen op andere kankersoorten ook in het verschiet?

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/M67xGLmM-5o” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Is big brother watching you? De gemeente ontwikkelt een app voor consumenten met een interactieve plattegrond van de stad, die aangeeft waar het druk en waar juist rustig is. Het Rotterdamse alternatief op de alom geprezen en gevreesde corona-app. Jiska Engelbert vertelt in het stadscollege over de voor- en nadelen van dergelijke trackingapps, technologie in tijden van corona en over privacy. Wie heeft er eigenlijk baat bij deze SpotR-app?

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/YEi2HWzdS8U” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Maart 2020

Onschuldige roes of potentiele killer? Anesthesioloog Markus Klimek over de effecten van lachgas, het (aankomende) verbod hierop en andere recreatieve middelen uit de medicijnkast van het ziekenhuis.

Het Rotterdamse afvalprobleem: stadscollege door econoom Robert Dur. Zijn gedragsinterventies en nudges de oplossing voor de vuilniscrisis? Moet Rotterdam meer of juist minder afval ophalen?

Kan blockchain het internet redden? – Dion Bongaerts (Rotterdam School of Management) ontving 3,3 miljoen euro onderzoekssubsidieOpent extern om samen met de TU Delft en de Universiteit van Amsterdam een alternatief voor het huidige internet te ontwikkelen. Vertrouwen – volgens de onderzoekers dé basis van een gezonde (online) samenleving – moet gedecentraliseerd worden met blockchaintechnologie, in plaats van gekapitaliseerd door grote techreuzen als Google en Facebook.

Is het coronavirus (de volgende keer) te stoppen? – Marion Koopmans (hoogleraar virologie en adviseur bij de WHO) over de uitbraak in ChinaOpent extern en de race tegen de klok van de onderzoekers die dit nieuwe virus proberen te begrijpen én bestrijden.

Januari 2020

Naomi van Stapele (Institute of Social Studies) over haar veldwerk in steden waar de overheid schittert door afwezigheid, en hoe lokale, bottom-up initiatieven de macht (soms succesvol, soms met desastreuze effecten) hebben overgenomen.

Het is vijftig jaar geleden dat de Nobelprijs van de economie werd uitgereikt aan Jan Tinbergen, de grondlegger van de econometrie, oervader van het CPB en prominent hoogleraar aan de EUR. Biograaf Erwin Dekker over de impact van zijn werk.

Socioloog Willem de Koster over het publieke debat dat op talloze terreinen polariseert, en dat allang niet meer te duiden is aan de hand van klassieke links-rechts tegenstellingen.

Minicollege door criminoloog Lieselot Bisschop, die met haar team een omvangrijke studie deed naar drugs, criminaliteit en corruptie in de grootste haven van Europa.

Renata Feliciangeli trad op tijdens Studio Erasmus.

December 2019

Minicollege door Annemiek Harder (hoogleraar Ortho- en Gezinspedagogiek) over de effectiviteit van opvang, beleid en interventies.

Ward Vloeberghs over onrust in de regio, de protesten in Algerije en Soedan, de rol van Iran en Saudi-Arabië en verschuivende machtsverhoudingen op het wereldtoneel.

Voor wie juichen we eigenlijk? Historicus Gijsbert Oonk over nationalisme en identiteit binnen sport, voetballers met een dubbel paspoort en hoe migrant-sporters vaak letterlijk gevangen zitten tussen twee werelden.

Gratis geld voor iedereen? Econoom Bas Jacobs over het omstreden plan van minister van financiën Wopke Hoekstra om met geleend geld tot wel honderd miljard in de Nederlandse economie te pompen. Is de negatieve rente die dit mede mogelijk maakt niet te mooi om waar te zijn?

Heeft Rotterdam de jeugdzorg wel op orde? Minicollege door Annemiek Harder (hoogleraar Ortho- en Gezinspedagogiek) over de effectiviteit van opvang, beleid en interventies.

Hoe moeten we de chaos in Syrië begrijpen? Politicoloog en Midden-Oostendeskundige Ward Vloeberghs over de hoofdrolspelers (en hun motieven) op het drukste slagveld ter wereld.

November 2019

‘IJzeren longen’, glazen injectiespuiten of experimentele operatieapparatuur uit de jaren vijftig: Ruben Verwaal (erfgoedconservator Erasmus MC) bespreekt de opmerkelijkste objecten uit de collectie van het grootste ziekenhuis van Nederland.

 

Lijdt Rotterdam aan bestuurlijke overmoed? – Hoogleraar bestuurskunde Martijn van der Steen over de besluitvorming rond megaprojecten als Feyenoord City, het Warmtebedrijf en het Schiekadeblok. En over het recente rapport van de Rotterdamse Rekenkamer, waarin geconcludeerd wordt dat het stadsbestuur de mouwen soms wat te gemakkelijk opstroopt.

 

Wat doet natuur met je (mentale) gezondheid? – Orthopedagoog Joyce Weeland over de invloed van ‘een dosis natuur’ op stress en gedragsontwikkeling van schoolkinderen.

Oktober 2019

‘Hoe moet je leven in tijden van ecologische crisis?’ – Filosofen Sjoerd van Tuinen en Marc Schuilenburg schreven de handleiding Leven in het Antropoceen (september, 2019) over de rol van de geesteswetenschappen in deze crisis, en hoe we de sociaal-politieke kant van dit nieuwe tijdperk miskennen door het te reduceren tot een milieuvraagstuk.

‘Jaagt Rotterdam armen de stad uit?’ – Criminoloog en stadssocioloog Gwen van Eijk beantwoordt in het stadscollege deze vraag.

Pijnbestrijding bij kinderen – Tot begin jaren tachtig werden baby’s nog onverdoofd geopereerd, omdat men dacht dat ze geen pijn ervoeren. Aan de vooravond van een groot internationaal congres over kinderanesthesiologie komt Jurgen de Graaff (Erasmus MC) praten over signalering van pijn bij kinderen, medicatie daartegen en de toenemende kennis over bijwerkingen.

 

Juni 2019

Moet Rotterdam grote filantropen in bedwang gaan houden? – Minicollege over het krachtige, maar ook omstreden werk van weldoeners, door Lucas Meijs, hoogleraar Strategische Filantropie en Vrijwilligerswerk.

Een politieke aardverschuiving of stemmen we toch Eurogezinder? – Politicoloog Markus Haverland bespreekt de uitslagen van de belangrijkste Europese verkiezingen en de toekomst van de Unie, die het weekend voorafgaand aan Studio Erasmus plaatsvinden.

Vergeet Nederland ouderen met een migrantenachtergrond? – Hoogleraar Ageing, Families and Migration Tineke Fokkema over het welzijn, de eenzaamheid en de totaal andere zorgbehoefte van de groeiende groep 55-plussers (42 duizend in 1991, 312 duizend in 2018) met een niet-westerse achtergrond.

Hoe leer je een kind gezond eten? – Psycholoog Pauline Jansen over slechte eters, strijd aan tafel en de impact op gezondheid en eetproblemen op latere leeftijd.

April 2019

Mogen we sleutelen aan onze kinderen? – Medisch psycholoog Sam Riedijk en ethicus Boy Vijlbrief over hoe Nederland denkt over het behandelen van genetische “foutjes”. Zijn in de toekomst alle erfelijke ziektes de wereld uit?

Hoe behoudt Wikipedia haar open karakter? – Socioloog Emiel Rijshouwer dook voor zijn onderzoek in de wereld achter de grootste gratis encyclopedie ter wereld. Wikipedia wordt geroemd om haar revolutionaire, innovatieve en democratische organisatievorm en gezien als het voorbeeld dat zelforganisatie mogelijk is. Maar de praktijk is ook hier weerbarstig.

Geopolitiek en het Midden-Oosten – Ward Vloeberghs over onrust in de regio, de protesten in Algerije en Soedan, de rol van Iran en Saudi-Arabië en verschuivende machtsverhoudingen op het wereldtoneel.

(Voor wie) Is Rotterdam een slimme stad? – Minicollege van Jiska Engelbert over de behoefte een smart city te willen zijn. Maar wie heeft er nou precies voordeel van al die technologie, big data en artificiële intelligentie?

Livemuziek van Erasmus Music Collective.

 

Maart 2019
Gaat er nu eindelijk iets gebeuren? – Hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid Jan Rotmans over de klimaatcrisis, maatschappelijk draagvlak, politieke wil en activisme in de wetenschap.

Rotterdam en de Brexit – Frank van Oort (hoogleraar stedelijke en regionale economie) over de impact op Rotterdam, de haven en het achterland.

Huilen om de Kuip: waarom roept Feyenoord City zoveel emoties op? – Historicus Hilde Sennema over erfgoed, supporterssentiment en publieke besluitvorming.

Neurowetenschapper Shashini Munshi over het omzetten van huidcellen naar stamcellen en hoe dit kan helpen bij het onderzoeken en begrijpen van psychiatrische aandoeningen en hersenaandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson.

Livemuziek van het NOHMI jazz trio

Februari 2019
Filosoof Paul van Geest (auteur van o.a. Het katholicisme in Europa) over de Vaticaanse topontmoeting over misbruikschandalen en de machtsstrijd tussen de populaire paus Franciscus en conservatieve krachten in de katholieke kerk.

Kun je via een dating-app ware liefde vinden? Elisabeth Timmermans onderzocht het effect van apps als Tinder en Happn op het ontstaan van relaties en op ons liefdesleven. Eind deze maand verschijnt haar boek Liefde in Tijden van Tinder.

Bijzonder hoogleraar Financiële Markten en Lid van het Beleggingscomite en Hoofd Obligatiebeleggen bij ABN Amro Mary Pieterse-Bloem vertelt over duurzame beleggingen, ontwrichtende factoren als Brexit en de mogelijkheid van een nieuwe crisis.

Januari 2019
Wat doet Netflix met onze filmsmaak? – Payal Arora en Filip Vermeylen over de impact van algoritmes op populaire cultuur. Hoe herstructureren disruptieve platforms zoals YouTube en Neflix de film- en televisiewereld? Wat betekent het wegvallen van traditionele ‘gate keepers’? En laten we ons nog wel verrassen in een tijd waarin ons mediagebruik minutieus geanalyseerd wordt om nieuwe blockbusters te creëren?

Hoe amusement laaggeletterden gezonder maakt – Bijzonder hoogleraar Entertainment Media en Social Change Martine Bouman over de potentie van priming: het inzetten van tv-series om gezondheidsvraagstukken onder de aandacht te brengen bij een publiek dat nauwelijks voorlichtingsfolders leest.

De overdosis in Pulp Fiction of blowende motorrijders in Easy Rider; de combinatie van drugs en films levert beroemde en beruchte scènes op. Komen de effecten ook daadwerkelijk overeen met de specifieke drug? Hoogleraar Klinische Psychologie Ingmar Franken factcheckt legendarische drugsscènes.

Is de vrouw de nieuwe superheld of blijft het frame van sekssymbool bestaan? Mediawetenschapper Charlotte Dwyer over #MeToo, feminisme op het witte doek en de rol van filmklassiekers in onze beeldvorming van ‘de vrouw’.

December 2018
Een doorbraak in het kankeronderzoek? – Oncoloog Arjen Joosse over de Nobelprijs voor de Geneeskunde, die deze maand uitgereikt wordt aan de Amerikaan James Allison en de Japanner Tasuku Honjo voor hun werk op het gebied van immuuntherapie. Wat betekent dit voor de patiënten in zijn behandelkamer.

Hoe worden we in 2019 wel duurzaam? – Jurist Liesbeth Enneking en industrieel ecoloog Arnold Tukker stippelen de route uit naar een sweatshop-vrije wereld, belastingen op CO2-opslag en een echte – hoognodige – systeemverandering.

Hoe kan Rotterdam het beste reageren op de ‘depressie-epidemie’? – Mini-stadscollege door filosoof Bert van den Bergh i.s.m. Vers Beton.

Muziek als medicijn – In 2018 promoveerde Marianne van der Heijden aan het Erasmus MC op het onderwerp Muziek als Medicijn. Ze onderzocht de effecten van muziek op pijn en angst bij jonge kinderen.

Livemuziek van Sophia (het nummer heet ‘over’).
November 2018
Waarom we nu naar Marx moeten luisteren – Tien jaar na de val van Lehman Brothers is er aan de basis van ons financiële systeem nauwelijks iets veranderd. Sterker nog: volgens velen is de volgende crisis alweer in aantocht. Biedt Marx een oplossing? We praten met econoom Irene van Staveren over het belang van een van de meest invloedrijke (en verguisde) denkers van de afgelopen eeuwen: Karl Marx, die dit jaar precies 200 jaar geleden geboren werd.

Hoe ziet een gedachte eruit? – neurowetenschapper Chris de Zeeuw slaagde er – onder meer dankzij nieuwe, zeer nauwkeurige meettechnologie – in om voor het eerst inzichtelijk te maken wat er in de hersenen gebeurt als we een gedachte hebben, ons concentreren of een keuze proberen te maken. Zijn bevindingen (die leidden tot publicaties in NatureOpent extern en Science AdvancesOpent extern) worden alom bejubeld en gezien als een paradigmashift in het hersenonderzoek.

Wat te doen met Facebook-account of telefoonabonnement na overlijden? Studentondernemer Graciëlla van Vliet heeft de dienst ClosureOpent extern opgericht, die nabestaanden helpt met de digitale erfenis.

Is Nederland doorgeslagen in politieke correctheid? – De Islam, slavernij, zwarte piet: slechts een greep uit de thema’s waarover je verweten kunt worden politiek correct te zijn. Maar wat is politiek correct gedrag eigenlijk? Wat zegt de groeiende aanwezigheid van politieke correctheid over deze tijd? Onderzoekers Gerben Bakker en Gert Jan Geling schreven een boek (Over Politieke Correctheid, 2018) waarin ze stellen dat politieke correctheid niet zo onschuldig is als het lijkt, en mogelijk zelfs een bedreiging kan vormen voor onze democratie.

Is Rotterdam beter af met een gekozen burgemeester? Stadscollege door filosoof Gijs van Oenen i.s.m. Vers Beton.

Livemuziek van Eline Mann

Oktober 2018
Als je behandeld wordt als een criminele onruststoker, ga je je dan vanzelf zo gedragen? – Criminoloog Abdessamad Bouabid interviewde tientallen Marokkaans-Nederlandse jongens over hoe het is om op te groeien in een samenleving die altijd wel iets van je vindt.

White Privilege’: wat zijn de kansen van witte meisjes op het MBO? – een prikkelend minicollege van antropoloog en socioloog Talitha Stam in samenwerking met Vers Beton.

Wat is het geheim van een gezond seksleven? – Socioloog en pedagoog Daphne van de Bongardt doet onderzoek naar de relatie tussen liefde en seks bij jongeren. We praten met haar over verwachtingen, seksuele opvoeding en de oververtegenwoordiging van casual seks in het publieke domein.

Hoe flexibel is onze biologische klok? – Hoogleraar chronobiologie Bert van der Horst over de impact van tijdzones zoals de wisseling van zomer- naar wintertijd. Met zijn team deed hij onderzoek naar deelnemers aan de Volvo Ocean Race, waar het dag/nachtritme radicaal overhoop gegooid wordt. Is afschaffing van de wintertijd een goed idee?

Livemuziek van Carmen Forbes.

September 2018
Wordt ons geld goed besteed? We ontleden samen met econoom Sandra Phlippen de nieuwe rijksbegroting. Worden de uitdagingen waar Nederland voor staat met deze financiële keuzes effectief geadresseerd?

Het einde van de leugen? – Psycholoog Sophie van der Zee (voorheen Cambridge University) ontwikkelde een baanbrekende nieuwe methode om leugens op te sporen. Haar beweging detecterende body suit laat de bestaande leugendetector – die al sinds de jaren twintig gebruikt wordt – ver achter zich qua betrouwbaarheid.

Vrouwen met gitaren – Waarom het zo lastig is om het als vrouw te maken in de mannenwereld van de metalmuziek (en hoe dat anders moet). Met cultuursociologen Julian Schaap en Pauwke Berkers, auteurs van ‘Gender Inequality in Metal Production’ (2018).

Socioloog Godfried Engbersen, auteur van het spraakmakende WRR-rapport ‘De nieuwe verscheidenheid’ geeft het stadscollege. Wat betekent de nieuwe diversiteit in Nederland voor de economische groei van Zuid-Holland of de cohesie in de Rotterdamse wijken?

Muziek van Elsma/Kluwer kwartet.

Mei 2018
Hoe ongezond is opgroeien in Rotterdam? Hanan El Marroun (Erasmus MC) over de invloed van fijnstof op de ontwikkeling van kinderhersenen. Dat fijnstof schadelijk is voor de luchtwegen, was al bekend. Maar nu blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC dat fijne deeltjes al voor de geboorte kunnen bijdragen aan latere gedragsproblemen, zoals verslaving en ADHD. 

Herdenkt Rotterdam liever gebouwen dan mensen? – Minicollege door historicus Susan Hogervorst over de stad die jaarlijks op 14 mei stilstaat bij het bombardement, maar wel gewoon wilde doorwinkelen tijdens de dodenherdenking. De gemeenteraad besliste inmiddels dat er geen koopavond is die avond. Hogervorst promoveerde vorig jaar op herinneringen aan concentratiekamp Ravensbrück en is co-auteur van het in 2015 verschenen boek ‘Rotterdam en het bombardement: 75 jaar herinneren’. Hogervorst. 
 
De depressie-epidemie – Filosoof Bert van den Bergh geeft in zijn proefschrift De gestolen stoornis een cultuurfilosofische analyse van onze somberheid.
 
Acrobatiek duo No Nonsense en Erasmus MC-onderzoeker Mesut Savas met een interactief optreden over het stresshormoon cortisol bij circusartiesten en andere topsporters.