Studio Stadmaken: De Duurzame Stad, van olieterminal tot vuilniszak

Rotterdam heeft de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Om dat te bereiken moet er op 22 november een Rotterdams klimaatakkoord liggen waarin de afspraken staan waarmee alle partijen (overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties) aan de slag kunnen. Maatregelen voor het klimaat zijn onvermijdelijk, op grote schaal maar ook dicht bij huis. Op een aantal plekken in de stad is die transitie aanleiding om ook de sociale en maatschappelijke duurzaamheid te vergroten.

De eerste gast om hierover te praten is Annet van Otterloo, projectleider bij de Afrikaanderwijk Coöperatie. Gebruikmakend van ’the right to challenge’ startte de coöperatie een project waarbij buurtbewoners het afval ophalen bij de kramen van de Afrikaandermarkt en zorgen voor het scheiden ervan. 

Wij doen verslag van de fietstour naar Buitenplaats Brienenoord: een voormalig jeugdhuis op het Eiland van Brienenoord, dat door middel van oogsten, hergebruik en circulair bouwen een nieuwe bestemming krijgt. 

Laura Rosen Jacobson is directeur van de duurzame bouwmarkt Buurman in het Merwe Vierhavenkwartier. Hier vind je alleen restmateriaal dat afkomstig is van de bouw of van bouwactiviteiten, en workshops om je zelf twee rechterhanden te trainen.

Voor Vers Beton dook Inge Janse in de complexe werkelijkheid van de Rotterdamse haven om te snappen welke achterliggende processen bepalen hoe de verduurzaming van de haven plaatsvindt. Hoe duurzaam is die Rotterdamse haven, en hoe wordt daaraan gewerkt?

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat