Slecht nieuws voor onder andere het Sinfonia Orkest, Metropolis Festival en HipHop In Je Smoel: zij krijgen geen subsidie meer van de gemeente. Dat is te lezen in het Cultuurplan 2025-2028, dat woensdagmiddag naar buiten is gebracht. Een onafhankelijke commissie heeft negen organisaties, die in het vorige Cultuurplan nog wel subsidie kregen, een negatief advies gegeven. “Ik vind het heel erg, maar er moeten keuzes gemaakt worden”, licht verantwoordelijk wethouder Said Kasmi toe.
Een budget van 101 miljoen bleek niet genoeg om aan alle 140 subsidieaanvragen te voldoen. En dus moesten er keuzes gemaakt worden, soms met pijn in het hart. Daarvoor schakelde wethouder Kasmi een onafhankelijke adviescommissie in, die 117 van de 140 aanvragen positief beoordeelde. Deze adviezen zijn definitief overgenomen in het gepresenteerde Cultuurplan. “Het liefst had ik alle aanvragers willen bedienen”, vertelt Kasmi. “Ik houd van de sector, ik wil zoveel mogelijk cultuur. Maar ik heb een financieel kader. Daarom heb ik experts onafhankelijk advies laten uitbrengen.”
Metropolis Festival
Het is voor het eerst dat een groep onafhankelijke experts advies uitbrengt over wie er wel en geen subsidie verdient. Dat is negen organisaties, die in het vorige plan nog wel subsidie kregen, fataal gebleken. Voor sommige van deze organisaties lijkt een subsidiestop funest. Zo startte het Metropolis Festival een petitie, met daarin de boodschap dat geen subsidieverlenging meteen het einde van het festival zou betekenen. De petitie werd ruim 2.800 keer ondertekend, maar dat heeft geen verandering teweeg kunnen brengen. “Dat is hun goed recht, maar ik kijk daar eerlijk gezegd niet zo naar”, spreekt Kasmi over de petitie. “Ik volg simpelweg het advies van de adviescommissie op. Daarnaast zijn er andere evenementen die dit ontstane gat zullen opvullen.”
In het negatieve advies van de commissie is te lezen dat het de artistiek-inhoudelijke kwaliteit van het Metropolis Festival als zwak beoordeelt. “De artistieke ambities zijn dermate algemeen beschreven waardoor een duidelijk en onderscheidend artistiek profiel onvoldoende uit de verf komt”, schrijft de adviescommissie. Het hele advies lees je hier.
Onduidelijke visie
Ook het Sinfonia Orkest maakt geen deel uit van het Cultuurplan. Daar baalt Kasmi zelf ook van: “Ik ben groot fan van ze. Maar hoe moet ik, als ik een negatief advies ontvang, verantwoorden dat ik ze dan toch een positief advies zou geven? Mijn persoonlijke mening doet er niet toe.”
De adviescommissie stelt dat een ‘onderliggende artistieke visie ontbreekt’ bij het Sinfonia Orkest. Ook zou het orkest zich niet onderscheiden van andere orkesten met een vergelijkbaar repertoire. De adviescommissie schrijft: “Sinfonia Rotterdam profileert zich met repertoire dat de Weense klassieken als startpunt heeft. Dat gegeven alleen zorgt volgens de commissie niet voor een uitgesproken signatuur.” Lees het hele advies hier.
Ook bij HipHop In Je Smoel ontbreekt er volgens de adviescommissie een duidelijke visie. “Een uitspraak als ‘alle scholen moeten bereikt’ is een lege huls als die niet wordt voorzien van een overtuigende uitwerking.” Daarnaast maakte commissie zich zorgen over ‘een gezonde financiële bedrijfsvoering in de toekomst’.
Cultuurtransitie
Met het Cultuurplan wil Kasmi een transitie op gang brengen: “De cultuursector moet een grotere rol spelen bij het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken, zoals armoede en de wooncrisis. Hoe kunnen we als cultuursector nog meer van waarde zijn voor inwoners? We willen de sector nog relevanter maken. Veel Rotterdammers zijn zich niet bewust van welke bijdrage cultuur kan leveren aan de samenleving. Dat is een kwestie van mindset.”