Het Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt (ROS) maakt zich zorgen over de plannen van minister Faber om de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) per 1 januari 2025 stop te zetten. Als het geld stopt, dan wordt het voor het steunpunt een stuk moeilijker om hulp te bieden aan ongedocumenteerden in onze stad die het hard nodig hebben.
De LVV is een testproject dat de bekendere Bed Bad Brood regeling vervangt. Met deze regeling is het voor ongedocumenteerden mogelijk opvang te krijgen als ze dat hard nodig hebben. ROS helpt de ongedocumenteerden in Rotterdam hierbij. Voor het regelen van die opvang zijn ze afhankelijk van geld dat vanuit het Rijk naar Rotterdam wordt overgemaakt. Alleen de nieuwe minister van Asiel en Migratie, Marjolijn Faber, wil deze LVV-pilot stoppen.
Bankslapers
De mensen die het ROS opvangt zijn allemaal migranten van buiten de Europese Unie die pas aankloppen bij het steunpunt als ze echt geen andere uitweg zien. “Het zijn vaak bankslapers, of mensen met een groot netwerk in de stad die zichzelf tot dan prima kunnen redden, maar bijvoorbeeld ineens erg ziek worden”, vertelt Maarten Goezinnen, algemeen coördinator van het ROS. Dan bieden de 45 bedden die het ROS samen met het Leger des Heils aanbiedt vaak uitkomst.
Voordat mensen gebruik kunnen maken van de hulp van ROS, zijn ze verplicht in te stemmen met een aantal zaken. “Als je de LVV in gaat, moet je van tevoren tekenen: je moet meewerken aan de begeleiding. De opvang is van korte duur, ongeveer zes maanden. Dus mensen moeten echt actief aan de slag om uit hun situatie te komen. De afspraak is daarbij ook echt om alles te bekijken. Dat kan een aanvraag voor verblijfsvergunning betekenen, maar ook terugkeer naar eigen land”, aldus Maarten.
Verantwoordelijkheid
Het stopzetten van de LVV-pilot wordt in andere steden opgevangen met gemeentegeld. In Amsterdam heeft de betreffende wethouder toegezegd het volledige bedrag, dat eerst vanuit het Rijk kwam, nu vanuit de gemeente te investeren. Ook in Utrecht wordt gekeken hoe de gemeente zelf het aankomende financiële gat kan dichten. In Rotterdam is er nog geen uitgesproken keuze gemaakt.
Maarten vindt dat de gemeente verantwoordelijkheid moet nemen als de landelijke subsidie gaat stoppen. Maar tegelijkertijd heeft hij er een hard hoofd in. Het collegeakkoord is namelijk niet heel positief over de opvang van ongedocumenteerden. In het akkoord staat dat de LVV-regeling verlengd wordt, maar wel moet krimpen, dat is inmiddels gebeurd. Ook wordt er ook geschreven dat het college er alleen mee door wil gaan ‘als het Rijk daarvoor de financiering verschaft’.
Veiligheidsoverwegingen
Wethouder Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale Inclusie Faouzi Achbar laat weten de lijn van het Rotterdamse coalitieakkoord te volgen: “De coalitie in Rotterdam heeft in het coalitieakkoord afgesproken dat de LVV-pilot alleen wordt gecontinueerd als het Rijk daarvoor dekkende financiering geeft. Het nieuwe kabinet werkt met het hoofdlijnenakkoord waarin is opgenomen dat de Rijksbijdrage aan de LVV-regeling wordt beëindigd. Als Rotterdam en kabinet zich hieraan houden zullen wij ons moeten beraden op de consequenties voor de stad. Wij gaan inderdaad in gesprek met de minister.”
Het geld dat de gemeente krijgt vanuit de LVV-pilot bedraagt ongeveer 1 miljoen, maar Maarten geeft aan dat ze met 75% van dat geld al een héél eind zouden kunnen komen. “Wij willen dat de gemeente zijn verantwoordelijkheid neemt, maar zelfs als dat niet gebeurt: wij gaan mensen niet op straat laten slapen. Dan gaan we het proberen te financieren met fondsen, maar dan wel onder protest. Want wij vinden dit de verantwoordelijkheid van de stad. Maar als ze die verantwoordelijkheid niet nemen, lossen wij de problemen van de stad op.”