Succesvolle eerste editie Sodade festival

De eerste editie van het Sodade festival vond afgelopen zaterdag plaatst in de Doelen. Het nieuwe festival dat onderdeel uitmaakt van het programma 50 jaar de Doelen, moest een complete beleving worden van de Kaapverdische cultuur. En dat werd het.

Het ambitieniveau van de organisator was duidelijk. ‘We willen een soort North Sea Jazz in het klein neerzetten, maar dan met Kaapverdische muziek’ En dus transformeerde doelen voor één dag in klein Kaapverdië. Met muziek voor jong en oud en van verschillende eilanden. In maar liefst drie zalen kon er genoten worden van de traditionele Morna, Koladeira en opzwepende Funana muziek. Maar ook van de populaire Cabo love en Kizomba. Naast de muziek was er ook groot aanbod van culinaire lekkernijen en kon er bij diverse marktkramen gewinkeld worden voor diverse Kaapverdische producten en diensten.

In de grote zaal speelden de toppers Sara Tavares, Tito Paris en Bonga. De uit Angola afkomstige Folk zanger sprak een speciaal dankwoord uit voor de Rotterdammer Joao Silva (Djunga d’ Biluca) die in 1972 zijn eerste plaat Angola 72′ uitbracht op het in Rotterdam gevestigde Morabeza Records. Heel bijzonder was de samenwerking tussen het Rotterdam Philharmonisch orkest en de lokale talenten Sonia Andrade en Arlindo dos Santos. Die met een staande ovatie beloond werd voor zijn gepassioneerd optreden.

In de kleine zaal stonden o.a de clubhelden Broederliefde, Gamma en werd er tot in de late uurtjes kizomba gedanst.

In de centrale hal van de Doelen maakten o.a de Rotterdams Kaapverdische acts William Araujo, Johnny Ramos en de naar Kaapverdië geëmigreerde Eunice Vieira(Nish Wadada), die speciaal voor deze gelegenheid weer terug was in Rotterdam, hun opwachting. Melissa Fortes gaf een energieke set waarin ze uitpakte met een gechoreografeerde dansact. Het programma werd afgesloten door de grondlegger van de Funana, Bitori.

Hoewel er wat uitloop was in het programma en het optreden van de bekende formatie Os Tubaroes niet door ging, kunnen de Doelen en organisator Matiota terugkijken op een geslaagde eerste editie met een grote opkomst.