Supermarktpand van de gemeente op Katendrecht al drie jaar leeg: ‘Afhankelijk van beschikbare capaciteit’

Al drie jaar: zo lang staat het supermarktpand aan de Tolhuislaan, waar ooit de Amazing Oriental in zat, leeg. Voor veel Katendrechters een doorn in het oog. Niet alleen vanwege de leegstand, maar ook omdat de dichtstbijzijnde supermarkt helemaal aan het begin van het schiereiland zit. De gemeente wil het pand graag verkopen aan een ondernemer die een nieuwe supermarkt begint. Maar onder andere het onderzoek naar de fundering, dat eerst moet worden afgerond, en capaciteitsproblemen bij de gemeente zorgen voor vertraging.

Dat blijkt uit navraag van OPEN Rotterdam. Het onderzoek moet worden gedaan om de precieze staat van de fundering te achterhalen. Het plan van de gemeente is namelijk om het pand te verkopen zonder het eerst op te knappen: “De bedoeling is dat het pand wordt verkocht met de verplichting om het te herstellen door de kopende partij. Daarvoor hebben we de resultaten van het onderzoek nodig, zodat de koper weet waar ze aan toe zijn.”

Capaciteit
De gemeente geeft in haar schriftelijke reactie aan dat vooral de ‘beschikbare capaciteit’ ervoor zorgt dat het project vertraging oploopt: “De verkoop van panden is een zorgvuldig traject, dat goed onderbouwd én begeleid moet worden. Om die begeleiding goed uit te voeren, is er capaciteit nodig.” Niet alleen bij de gemeente maar ook bij het bedrijf dat het onderzoek naar de fundering uitvoert, wordt door de gemeente gewezen naar de ‘capaciteit’: “We zijn op dit moment met de onderzoekspartij bezig om afspraken te maken over planning en uitvoering. Uiteraard zijn wij daar ook bij afhankelijk van beschikbare capaciteit, ook bij de partijen die ingeschakeld worden.”

Als het onderzoek naar de fundering is afgerond, start de gemeente met het zoeken van een geschikte koper. Dat moet dus een supermarktondernemer worden die bereid is de fundering van het pand te herstellen. Dat die koper wordt gevonden, heeft de gemeente het volste vertrouwen in: “Er heeft een verkennend onderzoek plaatsgevonden om te kijken of er interesse is om op deze locatie een supermarkt te starten. De marktconsultatie [een onderzoek waarbij alvast wordt gekeken of er ondernemers zijn die geïnteresseerd zijn in het starten van een supermarkt op de locatie, red.] geeft voldoende vertrouwen dat hier een goede kandidaat voor gevonden kan worden.”

Vereniging van Eigenaren
Woonstad heeft veel woningen in bezit op Katendrecht – zo’n 1100 van de 3600 die er in totaal zijn. Ook boven en in de omliggende straten van de supermarkt. Dat er nu funderingsherstel moet plaatsvinden, verbaast de corporatie niets: “Dat komt op meer plekken op Katendrecht voor. Daarom hebben we de afgelopen jaren ook de woningen in straten als de Rechthuislaan en Tolhuislaan opgeknapt. Daar waar de gemeente ook bezit had in ons gebouw hebben wij die onderzoekskosten betaalt. Voor de problemen van de leegstaande supermarkt is de gemeente aan zet om een goed onderzoek en plan van aanpak te maken. Wij werken vanuit de VvE in ieder geval mee.”

Wel vindt Woonstad dat de gemeente voorzichtig moet zijn met het verkopen van gemeentelijk vastgoed in de plinten op Katendrecht. Volgens de corporatie is er namelijk een risico als gemeentelijk vastgoed wordt verkocht en volledig wordt opgeknapt door commerciële investeerders of beleggers. Dezelfde ruimte kan dan voor veel meer geld worden verhuurd door de nieuwe eigenaren. Dat zorgt ervoor dat het voor kleine of sociale ondernemers financieel onmogelijk kan worden om bijvoorbeeld zo’n buurtsuper, fietsenmaker of ander klein bedrijf te starten. En dat heeft volgens Woonstad gevolgen voor de leefbaarheid en toegankelijkheid van voorzieningen in de wijk.

Woonstad hoopt dat de gemeente aan de corporatie en zijn huurders denkt bij de verkoop: “We hebben als Woonstad in goed en betrouwbaar partnerschap met de gemeente in het verleden een aanpak voor Katendrecht gemaakt. Dus we verwachten dat als het gaat om het verkopen van gemeentelijke vastgoed, dat er als eerste naar ons wordt gekeken om te verkopen om zo het buurtbelang te dienen.”