Sven de Langen: De Tweede Kamer zou niks voor mij zijn

Sven de Langen is ‘pas’ 29 jaar, maar toch al fractievoorzitter in de Rotterdamse gemeenteraad namens het CDA. Geboren en getogen in IJsselmonde, barst hij van de ambitie om van Rotterdam een mooiere stad te maken.
Op de velden van de roemruchte voetbalvereniging Xerxes DZB legt De Langen uit dat het lange tijd niet vanzelfsprekend was dat hij de politiek in zou gaan: “Eigenlijk wilde ik altijd voetballer worden, en speelde ook geregeld op hoog niveau in de jeugd van Willem II, ik groeide echter té hard en toen ik niet meer met de beste mee kon verloor ik het plezier hierin.”

Maar gedurende zijn studie fysiotherapie, waarbij hij veel huisbezoeken brengt, leert hij de andere kant van de stad kennen: “Je komt dan ineens mensen tegen die barriéres tegenkomen, problemen die jou zelf onbekend zijn, en toen werd ik ‘getriggerd,’ ik besloot dat ik ook buiten de behandelkamer hier iets aan wilde doen.”

En dat leidde na enkele jaren in de deelgemeente van IJsselmonde, tot het fractievoorzitterschap bij het CDA. Een baan die soms best stressvol kan zijn, en mede daarom is de Rotte voor De Langen een plek om helemaal tot rust te komen: “Hier loop ik, fiets ik, en zwem ik. Om even alles eruit te laten, of dat nou positief of negatief is.”

En diezelfde rust komt men ook tegen in de gloednieuwe woonwijk van De Langen in Nesselande. Want na vele jaren in IJsselmonde, woont het raadslid nu sinds enige weken in Nesselande. “Natuurlijk mis ik IJsselmonde en zal ik dat nooit vergeten, maar ik drukte destijds door om in IJsselmonde te gaan wonen, en nu was het dus de beurt aan mijn vriendin…maar kijk eens naar dit uitzicht, mij hoor je niet klagen!”

Tot slot de vraag of de relatief jonge politicus geen ambitie heeft om verder te kijken dan Rotterdam: “Nee,” is het duidelijke antwoord van De Langen. “In Rotterdam kan je echt een verschil maken, je kan overal langs gaan en het is echt tastbaar wat je doet. In Den Haag maak je beslissingen over wegen waar je nooit komt, ik ben daar niet zo van en denk dat ik daarom hier perfect op mijn plek zit.”