Swingmarket Keizerswaard geeft minima de mogelijkheid zelf te kiezen

Wanneer je genoodzaakt ben om bij de voedselbank aan te kloppen omdat je aan het eind van de maand geen geld meer over hebt om eten te kopen, kan dat gepaard gaan met een flinke dosis schaamte. Dat moet anders kunnen dacht Marij de Ronde.

Ze richtte de Swingmarket op. Twee vliegen in een klap: je ziet geen verschil tussen mensen die gesteund moeten worden en tussen mensen die zelf hun boodschappen kunnen betalen en ook minima kunnen zelf beslissen wat ze meenemen.
1 december gingen de deuren van de Swingmarket al open, maar de officiele opening zal plaats vinden in het nieuwe jaar. De winkel kan gezien worden als een kruising tussen een supermarkt, kringloopwinkel en voedselbank. Mensen die genoeg geld hebben om zichzelf te kunnen bedruipen kunnen er terecht met de bankpas of cash. Diegene die het niet zelf kunnen betalen kunnen zich aanmelden en krijgen een ‘goldcard’. Het principe heeft iets weg van een OV chipkaart, alleen wordt er hier geen echt geld op gezet. “Dit moet mensen helpen vast te wennen aan de situatie ná het traject van de schuldhulpverlening,” aldus Marij de Ronde.