Tabakszaak Zwartjanstraat sluit noodgedwongen deuren

Vivant Wtb Sjob, een tabakswinkel op de Zwartjanstraat, is vandaag voor het laatst open. Na 22 jaar is de huur voor eigenaar Job van Proosdij (55) niet meer op te brengen.

Proosdij had niet verwacht dat hij tot dit pijnlijke besluit moest komen, omdat hij een huurverlaging had verwacht. De ondernemer moet maandelijks €3700,- ophoesten voor de winkelruimte van 70m2 in het Oude Noorden. ‘De huur was al flink toen ik de winkel begon, maar door de jaarlijkse huurverhoging is dit bedrag in 22 jaar zo opgelopen, dat daar niet meer tegen aan de verdienen is’, zegt Proosdij.
 
De middenstand heeft het niet makkelijk op de Zwartjanstraat, zegt Proosdij. ‘Die zondagsopening van winkels is leuk, maar dat is voor mij niet te doen. Ik open zes dagen in de week om zes uur, maar op zondag heb ik een rustdag.’ De toekomst? ‘Die heb ik niet meer als 55-jarige. De kans op werk is voor mij zeer klein. Ik denk dat ik huisman word en mijn vrouw ga ondersteunen.’